Tuesday, April 9, 2013

Kembali menulis

Assalamualaikum

Setelah sekian lama menyepi, sekarang baru terasa nak update entri baharu dalam blog. Nak cerita apa ya? Macam-macam sebenarnya, pasalnya aku ni kalau dapat bercakap, tak renti-renti nak bercakap, dah kalau aku tak nak bercakap, tu.. aku akan diam..zip mulut rapat-rapat. ha, kan. Tapi, sekarang dah tak boleh dah nak zip-zip sangat, pasalnya, manusia kan. tak boleh la untuk tidak berkomunikasi. :D

Kalau semester tiga yang lepas, aku dah mula rasa tercabar dengan subjek-subjek yang aku ambil, semester ini apatah lagi sebab tu lah aku takde masa sangat nak kemas blog segala. Walaupun sekarang ni aku sedang cuti pertengahan semester, tapi assignment masih bersusun. Takpe, dira. Buat satu-satu. Jangan risau, dalam masa seminggu ni, kau tak yah fikir nak turun kafe untuk makan, tak payah fikir siapa nak teman kau makan, tak yah fikir nak basuh baju, tak yah fikir nak pakai baju apa pergi kelas and bla bla bla. Masa cuti ni, kau susun cantik-cantik jadual kau, belajar lah dengan tenangnya. Tak de siapa nak kacau. Wifi pun kencang kat rumah. Roomate pun takde nak ngendeng-ngendeng laptop. haha. So, inilah masa yang paling ideal untuk settle kan segala hutang yang berbaki. huhuhu. 

Semester ni, aku mula belajar bahasa mandarin. "Ni hao ma? Wo hen hao, xie-xie. " Lagi lah berlambak kerja aku. Walaupun agak penat sampai nak demam aku rasa sebelum balik cuti mid sem, tapi aku rasa seronok sebab dapat belajar benda baru. 

Tu jelah kot. aku takde masa lah nak menaip panjang-panjang. Siryes, banyak benda lain yang aku kena bereskan. Esei komunikasi politik lah, preparation untuk presentation lah. apa-apa lah..

Kalau ko nampak aku online facebook tu maknanya aku stress le tu, tak pun credit kong. so, bukak fb senang inbox member-member kalau ada benda penting.


wuhuu.. saya pelajar tahun dua bacelor komunikasi. Lagi setahun nak habis sebelum LI. Patutlah makin busy, pastu, suka curik-curik masa untuk dibuang begitu sahaja. Contohnya, macam update entri ni lah. kahkahkah.


Friday, February 15, 2013

Azam

Assalamualaikum

Sebelum semester baru membuka tirai 3 hari lagi, harus untuk aku menulis satu entri baru. Atas sebab apa aku berbuat demikian ? Kerana apabila semester baru mula, mungkin aku tiada masa sangat untuk menulis blog. Ya, memang tiada. Kalau ada pun mesti ketika itu idea datang tiba-tiba, dan aku telah mencuri masa belajar aku, masa senggang aku di sana. Aku memang jarang update blog apabila di kolej melainkan kalau aku pulang ke rumah. Kebiasaannya, apabila tiba sahaja cuti weekend, aku akan call mak untuk beritahu yang aku nak balik. hihi. Untunglah dekat. Serdang to Seremban. Seremban and reach to Mambau. wee! 

Semester lepas merupakan semester yang paling kerap aku pulang ke rumah. Kenduri itulah, kenduri inilah. Makan-makan di situlah, di sinilah. Kebetulan pula ketika itu pengangan Adam dan Hawa tersangatlah hebat dalam kalangan pembaca-pembaca novelis terkenal Aisya Sofea itu, maka aku akan curi masa untuk balik ke Mambau untuk download episode by episode supaya mudah untuk ditonton apabila pulang ke kolej. Dekat UPM tidak dapat berbuat sedemikian kerana wifi UPM (uspot) telah mem block link berkenaan. Bila balik kolej, roomate pun mula mengendeng-ngendeng mintak transfer new episode kat thumbdrive. Begitu juga kengkawan. Sampai begitu sekali media massa mempengaruhi sikap individu ye. Sehingga aku pernah tergolong dalam ketegori heavy viewer based on cultivation theory kerana menonton drama lebih dari 4 jam sehari. sanggup pulang ke rumah semata-mata tak sabar nak tengok next episode. And now, dah habis dah pun. Aku rasa ek eleh.. apa-apa jelah Adam Hawa tu. cito jo pun. haha.

Untuk itu, sem baru yang bakal muncul ni, aku malas dah nak layan drama episode by episode ni. Kira macam one of my azam jugaklah. Mula-mula macam eh, boleh ke aku ni? Kang cakap je lebih. apa pon tak boleh kan. So far, boleh In Shaa ALLAH. Niat tu dah baik, kena tambah dengan usaha je. Sebabnya, memang pun download cerita-cerita tu membuang masa aku kalau dikenangkan balik. Yelah, aku ni jenis individu yang kena double efforts lebih sikit dari orang lain baru boleh jadi pandai. Sekarang ni pun aku rasa biasa je. Lainlah kalau 4 flat. Kang ada pulak yang kata aku tak bersyukur, eh taktak. Alhamdulillah, atas usaha jugak. tapi taklah sehabis baik sangat. Macam sem lepas, memang aku dah terasa susah gila course ni. I mean dah kena bagi komitmen lebih. Memang rasa tak larat sangat tapi gagahkan jugak. Yela, orang kurang pandai memang macam ni. Kalau tak paksa, memang tak jalan la.

Roomates i pandai-pandai. Aku tahu diorang punya course lebih susah daripada aku punya. So, cara diorang belajar pun lain. Nampak lebih teratur. Bukan macam aku, kelam kabut semacam. =). Even pointer diorang biasa-biasa, tapi aku kategorikan itu satu pencapaian yang hebat. Yelah, dengan quiz plus test two sume. Aku tahulah sebab hari hari aku tengok depa belajar lagu mana. Macam course aku lebih banyak pada assignment, kurang pada test. Sebab tu kalau ada test pun, last minute baru den baco. Lagi dua tiga hari nak exam ke.. macam tulah. Dan, aku suka study group. Dari sekolah lagi cikgu-cikgu galakkan pelajar buat group study sendiri. Tapi, aku tak pernah ada group untuk study. Kalau ada pun, group untuk golak-golak, cito tu cito ni.. memang dulu aku rasa study group ni tak boleh pakai lah untuk aku.


Tulang belakang perjuangan saya :) saya pulak,,, haha, putihnya muka. Janganlah percaya. editing guna photoshop semata-mata. kahkah.

Segalanya berubah (segalanya berubah kau.haha)  bila aku berada di universiti. Dulu, sebelum masuk U, mak pesan, kat universiti tak boleh belajar sorang-sorang. Itulah dia nasihat seorang ibu. Walaupun tidak berpeluang belajar sampai masuk universiti tetapi nasihat beliau sangatlah berguna. Dan aku sendiri rasa kebaikan nasihat itu. Nantilah aku membedah pasal study group okay. Tiba-tiba rasa nak menyanyi-nyanyi sambil dengar lagu kat youtube. haha. Salam.






Thursday, February 7, 2013

Lyrics- Maher Zain : I Love You So


I pray to God
My heart, soul, and body
Every single day of my life
With every breath I solemnly promise
To try to live my life for you


O Allah, You did revive my soul
And shone Your light into my heart
So pleasing You is now my only goal
Oh I love You so
I love You so (I love You so)



[Chorus:]
Now I know how it’s like
To have a precious love in my life
Now I know how it feels
To finally be at peace inside
I wish that everybody knew
How amazing it feels to love You
I wish that everyone could see
How Your love has set me free
Set me free and made me strong



O Allah, I’m forever grateful to You
Whatever I say could never be enough
You gave me strength to overcome my uncertainties
And stand firm against all the odds



You are the one who did revive my soul
You shone Your light into my heart
So pleasing You is now my only goal
Oh I love You so
I love You so (I love You so)



[Chorus]



My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You [x2]
And I swear that I will never put anyone or anything before You
My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You



[Chorus]

Source : copy and paste from google




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...