Friday, February 3, 2012

8 Amalan yang Boleh Merosakkan Otak

Assalamualaikum (:

1. Terlebih makan- membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa minda untuk berfikir.
Langkah paling mudah " makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang " Makan ketika lapar, semua orang akan buat termasuklah aku. hehe. Tapi, nak berhenti sebelum kenyang tu.. bersama-samalah kita berusaha. INGAT! pembuluh darah otak tak boleh terbeban. :)
 
2. Tutup muka ketika tidur- mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan boleh membawa kerosakan kepada otak.

3. Kurang berimaginasi- Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita supaya sentiasa aktif.  Kurang berimaginasi  boleh menyebabkan tahap kecerdasan dan keaktifan otak menurun.

4. Kurang berfikir- juga boleh menyebabkan otak kita menjadi kurang aktif. Jadi, lakukanlah perbincangan yang membina supaya boleh  menambah keberkesanan kepada kecerdasan kepada otak.

5. Tidak mengambil sarapan pagi- Apabila individu tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Oleh itu, kekurangan bekalan nutrisi pada  otak boleh menjadikannya kurang aktif. Bijirin sarapan adalah makanan terbaik dan segera untuk memulakan hari anda.Pengambilannya cukup mudah dan khasiat yang dimiliki adalah lengkap bagi memberitenaga dan mampu meningkatkan fungsi otak.

paling mudah untuk disediakan. Jadi, tiada alasan. :")

 6. Pencemaran udara- Otak merupakan pengguna oksigen yang terbesar di dalam badan manusia. Udara yang tercemar boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

7. Banyak tidur- Tidur bagus untuk merehatkan otak, tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

8. Merokok- Asap rokok boleh mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.


Info
Alzheimer : digolongkan ke dalam salah satu daripada jenis nyanyuk (dementia) yang dicirikan dengan melemahkan pertuturan, kewarasan, ingatan, pertimbangan, perubahan personaliti dan tingkah laku yang tidak terkawal. Ia juga menurunkan fungsi memori ini juga menjejaskan fungsi intelektual dan sosial penghidapnya.

p/s : tak hisap rokok, barulah macho. hohooo ;")

 -Tulisan Sekadar Perkongsian-


Sumber : Dara.com Edisi 116 Feb 12. (diolah semula)LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...