Tuesday, May 29, 2012

Pasir Gudang- Program Anak Angkat 2012

Assalamualaikum

Tak tahu nak letak mukadimah apa. Tapi aku nak jugak bercerita. Semalam tak dapat nak menaip kerana kepala masih kebengongan kesan daripada tidur terhenjut-henjut dalam bas. Pilih seat belakang. Konon nak selesa lah dapat dua-dua seat. Nasib baik tak melambung macam orang kat seat sebelah. haha. Ok, itu cerita masa perjalanan nak balik.-hold dulu-

_______________________________________________________

Inilah pertama kali dalam hidup aku join program anak angkat. Perasaannya rasa macam excited gila. Sebab tak pernah ada pengalaman tu kan. Sampai aku tersalah tengok date untuk pergi. Bila mak call..

Mak : Kau pergi Pasir Gudang tu bila?

dengan confident nya aku menjawab..

Aku : emm.. 27 hari bulan. ( see.. 27 mei adalah tarikh aku sudah balik ke upm semula)

Aku pun mula resah tak tentu arah. terfikir itu dan ini. Sebabnya..kalau bertolak 27 Mei, aku akan balik upm semula pada 30 mei. (tempoh 4 hari 3 malam aku ingat, tapi tarikh tu dah confirm-confirm silap.malunya). Aku pandang kalender. 'Alamak! 28 Mei aku ada test 3 subjek pertanian' Macam mana erk??' Terus jadi risau gile.  Tapi tidak pula aku melihat tentatif program yang dah dibagi. (hadoii..) 

Aku dah siap call lecturer untuk mintak dia awalkan aku punya test. Aku dah habis study satu bab, baru aku perasan tarikh sebenar. Malunya...terus call lecturer mintak cancel. Alasan, tarikh untuk pergi ke Pasir Gudang tu dah diawalkan. Jadi, saya sempat ambil test lepas balik upm. ( tak boleh blah alasan aku kan.. padahal diri sendiri yang buta tak nampak tarikh yang duk terpampang kat tentatif program tu) Terus gelakkan diri sendiri.

Barang-barang keperluan semua dah siap dikemas dalam beg roda persis beg ketika penyingkiran pelajar Akademi Fantasia.  Aku paling tak suka dan paling tidak bijak bila tiba bab packing baju. Sebab apa aku rasa macam semua benda aku nak bawak. Even nak balik kampung sehari je pun, tapi beg aku macam-macam ada. Selalu kena bebel dengan mak. haha. Masa pergi Pangkor 3 hari 2 malam pon aku bawak beg roda. So, untuk trip Pasir Gudang ni bawak beg yang sama jugaklah. Senang sikit tak payah  nak pikul sangat. Tarik aje. Tak perlu bawak banyak beg. Dua beg cukup. Satu untuk pakaian segala bagai. Satu beg silang untuk isi telekung,kunci bilik, purse,compact powder, tisu,mp3 etc. (memang perempuan..)

10 minit sebelum pukul 7 baru aku turun kat bus stop Serumpun. Mengikut sumber, bas akan tiba pada jam 7 pagi. Tapi, biasalah janji melayu bab kata Huda... takde maknanya pukul 7 tu. hahahaahaha. Dah dekat nak pukul 8 baru bas sampai. Perut dah bernyanyi-nyanyi sebab tak breakfast.

10 minit nak pukul sepuluh barulah perjalanan ke Pasir Gudang bermula. Sebelum tu, kitorang berkumpul beramai-ramai di Fakulti Perubatan UPM untuk diberi breakfast, lunch dan sedikit breefing. Kelas kau..nak ambik breakfast dengan lunch pon kena sign macam amik  attendent tau. Oh ya, lupa nak mention. Trip ini disertai oleh pelajar-pelajar yang mengambil kursus (kokurikulum) Bakti Siswa Kumpulan 13 dan 24. Tapi, last minute program ini dibuka untuk semua student UPM yang berminat. Katanya keluarga angkat semakin bertambah. Perjalanan melibatkan 2 trip. 3 bas trip pagi (kalau tak silap lah) satu lagi trip bertolak sebelah petang.


Kak Reza, Huda, and me menikmati breakfast free dengan rasa yang no bad lah..


Kina yang baru sampai dan tiba-tiba nak menyelit. ok, aku sorang je yang 'senyum tiga'



bersambung..:))



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...