Tuesday, June 26, 2012

Bila kita yakin, insya-Allah, Allah permudahkan

Assalamualaikum

Setelah sekian lamanya aku ber'enjoy-enjoy' di waktu cuti, sekarang ini barulah semangat untuk aku bekerja muncul tiba-tiba. Mungkin bagi sesetengah individu ini adalah perkara biasa. " ek eleh.. kerja part time, aku dah berapa kali berhenti masuk balik jadi cashier kat Petronas. Pasal tu pun nak update ke? " Ini contoh bunyi-bunyi yang macam tak heran sangat aku kerja part time. Sebab korang dah biasa kerja kan. Aku mana pernah kerja sebelum ni beb. This is my first time okay. Setakat tolong mak abah basuh pinggan kat warung tu pernah la tapi itu aku tak rasa macam kerja pun sebenarnya sebab aku lebih banyak makan dan minum serta menyibuk je. Bos aku mak bapak kan. Itulah masalahnya. Susah nak mendisiplinkan diri. 

Selepas habis SPM, aku tak kerja sebab aku tak ada rasa nak kerja pun. haha. Yang aku tahu hanyalah  menikmati cuti dengan penuh seronoknya. (ibarat aku telah berusaha dengan segigihnya untuk SPM selama ini. wekk! haha) After SPM, aku sambung form6. Sementara tunggu result untuk buat degree pon aku duk membuang waktu di rumah. (aku lah tuan puteri, akulah anak raja kat rumah) Ketika itulah aku tahu blogspot wujud. Ketika itulah aku kenal fatin liyana dan irine nadia and siapa-siapalah blogger yang terkemuka di laman sosial. ( wah, terkemuka kott!) Tak cukup dengan itu, aku lah permaisuri facebook masa tu. (ketawa diva). Aku asyik mengulang rutin yang sama sampailah aku rasa bosan. Lepas tu, aku pun tergedik-gediklah nak ada blog jugak. (selepas baca blog kawan baik). Aku memang buta IT. Blog ni wujud pun atas bantuan cikgu GOOGLE yang banyak membantu. Explore itu ini akhirnya terhasillah blognuruladira.blogspot.com.


Itulah aku sebelum bekerja. Sekarang tidak lagi kerana saya sudah bekerja sebagai admin staff kat pusat jualan dan servis komputer di pusat bandar Seremban. (Wahh.. gituu.. ayat nak kelas je kan..) Padahal cakap macam ni pon boleh. "Aku kerja kerani cabuk je kat kedai komputer kat Semban tu ha.. " hahaahaha. Alhamdulillah, dah rezeki agaknya. Hari ni tanya, esoknya dah boleh mula kerja.


Sebagai admin bagaimanakah tugas saya? (ceh, budget wanita bekerjaya sangatlah) Maklumlah, pengalaman pertama ni selalunya buat kita rasa berkobar-kobar dan bersemangat. Nak nak pulak everything is going smooth kan. Rasa bangga dengan pencapaian diri sendiri sebab dah berjaya keluar dari comfort zone. Shout hoorayy!! Sebelum ni aku pernah mintak kerja jadi cashier dekat Petronas tau.(after stpm) Sehari je aku pergi. Lepas tu, tak datang dah sebab aku rasa tak sesuai dengan akulah. Then, aku juga pernah pergi interview di  sebuah company perumahan. Sayangnya, masa tu mulut aku ni cepat sangat cakap aku ni nak kerja temporary je. Siapa nak ambik bai. Dia dah ajar aku macam-macam pastu aku nak blah macam tu je dan dia pulak susah-susah kena bukak interview lagi. So, aku di reject secara senyap. Entahlah, mungkin masa tu belum rezeki aku kan. That's why Allah tak gerakkan hati. Keyakinan diri tak cukup lagi masa tu. Well, korang tahu keadaan aku macam mana kan.


Now, as an admin staff at boit s&s, my duty is to answer the call from customers. Its not from customers only actually, my big boss pun selalu call tau. So, aku ni macam orang tengah la. Dengan siapa customer nak cakap aku akan pass kan phone tu pada yang berkenaan. Kadang-kadang, bila barang dah siap repair, aku akan call customer to inform yang CPU (contoh) dia dah siap repair. And, bila technician dah check barang, tengok-tengok ada part lain pulak yang rosak. Contohnya laptop customer rosak. Berdasarkan apa yang customer terangkan awal-awal technician dapat agak la apa problemnya. Mungkin hard disk rosak.  Bila tukar hard disk still ada masalah, maybe sebab motherboard. So, bila technician dah check dan confirmkan masalah tu, dia akan terangkan kat aku dan aku akan call customer untuk mintak permission sama ada dia benarkan atau tak kalau technician  repair motherboard atau apa-apa yang rosak. Masa tu aku akan bagi tahu harganya sekali. Kalau setuju, technician will proceed, kalau tak, kau nak amik laptop ko balik pon boleh. ha.. faham tak macam mana kerja aku??


Selain menjawab call, "Hello, Boit Sales and Services. Yes miss..who's on the line? and bla bla bla.." Selalunya aku cakap melayu je. Kadang-kadang je guna broken english. Lidah makan belacan kan. nak buek camno. haha. Selain angkat call, aku juga akan tulis service report sekiranya customer hantar barang untuk repair. Service report ni lebih kurang macam resit jugak. Cuma, kalau resit biasa tu tak details sangat. Kat service report tu aku akan tulis no.siri komputer or laptop or netbook  dan seangkatan dengannyalah. What's the problem with all the laptop etc and the action taken. lepas tu sign. Simple je.

Aku kan budak baru belajar, so, Malini banyak bantu aku. Dia dah kerja kat situ setahun tau. Dia ajar aku macam mana nak handle photostate machine for black and white. Yang colour punya, wa dalam proses belajar lagi. Dan sekarang aku dah pandai . Hari tu masa customer nak fotostat, aku yang buat. yeayy! :) Kat kedai aku ni macam-macam perkhidmatan disediakan. Kau cuma siapkan duit je. haha. Well, nothing comes for free dear. We're providing services like typing, internet service, binding, photostating, computer repairing, and etc.

Cakap pasal typing ni kan, hari tu ada la seorang pakcik ni (berkemeja), dia mintak fotostat dokumen mahkamah yang bertimbun-timbun. Disebabkan masa tu,aku baru sangat kerja dan tangan pon masih terkial-kial lagi nak tekan photostate machine tu, maka..tugas tu diambil alih oleh Malini. Shes pro man.. haha. Dalam masa yang sama, pakcik tu nak suruh typing surat. So, aku pun taiplah. takkan Malini nak buat jugak yang tu, tangan dia dua je bai. So, Malini tanya aku " boleh taip tak?" Aku, "boleh-boleh". Walaupun aku ni buta IT, tapi taklah buta sangat..takat rabun jauh je. haha. So, aku pon taiplah surat tu sementara pakcik tu keluar pergi minum. Kau tahu surat apa yang aku taip? Surat saman bini 3 juta der. hahaa. Ngupo ey, pakcik tu Tan Sri. Pulak tu, sampai beliau terbayar lebih sebab nak rushing sangat. Alah.. orang dah nak saman 3 juta, tak heran kalau setakat terbayar lebih rm50 tu kan. Kak Uma cakap, uncle tu memang selalu menyaman orang dan selalu menang dalam kes. Itu Pasal la dia takda heran.




Kak Uma (anak boss) sangat fasih berbahasa melayu. Aku kagum dengan dia. Sampai customer bagi salam kat dia bila jawab phone. Aku selalu cakap kat dia "kak uma, kalau akak cakap melayu kat telefon mesti orang tu ingat akak ni melayu." Padahal dia selalu je cakap tamil dan memang indian asli. ok, lagi satu my boss is indian. tapi aku ok je sebab aku bekerja sebab nak timba pengalaman. Gaji aku tak kisah. Tapi, gaji yang big boss bagitahu hari tu dah cukup ok  untuk aku. Lagipun, masa mintak kerja hari tu memang dah cakap terang-terang aku temporary je. And boss pun tak kisah and he's so kind. Aku nak rasa macam mana berhadapan dengan orang. Cabar sikit diri sendiri walaupun taklah tercabar mana pun. Pengalaman tidak boleh dibeli dengan duit.

Mula-mula aku masuk kerja, aku terus terfikir kat mana aku nak solat nanti ye? Sebab kat area tu takde petronas ke shell ke..Masa aku dalam dilema tu, aku pon fikir..kat situ toilet ada,maknanya sumber air ada. kedai tu pun bersih sebab guna karpet. Then, customer dengan staff kena bukak kasut. Cuma, arah kiblat je aku tak tahu. Dengan siapa aku nak tanya. Masih terfiki-fikir ni, aku pon teringat kat kak ina. kak ina ni staff kat klinik gigi sebaris dengan kedai tempat aku kerja. Aku nak jumpa dia, tapi tak boleh keluar sesuka hati di waktu kerja. Kang tetiba boss dengan boss kecik tanya, tak ke aku terkulat-kulat nanti. Maka, aku mencari inisiatif lain, aku google klinik gigi tu.  (sampai macam tu sekali kan) Lepas dah dapat no. klinik tu. dapat cakap dengan kak ina. Dia pon bagi tau arah kiblat lurus menghadap cimb.

Bila kak uma dapat tahu, " la..kenapa tak cakap nak sembahyang. boleh sembahyang kat bilik belakang. Nanti saya bersihkan itu tempat". (Padahal memang dah bersih pon) Bilik tu sebenarnya tempat kitorang rehat dan makan. kecik je ruang tapi bersih dan muat untuk solat bersendirian. Syukur, Alhamdulillah. Bila niat kita baik, jalan penyelesaian setiap masalah pasti ada. :)


p/s : hari ni pon aku kena retype 8 essay muet kau tahu. Boss sampai tutup kedai lambat sebab tunggu aku. Naik kematu jari jemari. haha. satu page charge for rm10. hamik kau.


Kadang-kadang, kita nak cuba sesuatu yang  baru dalam hidup kita (sesuatu yang lebih baik dan positif) tapi kita tak cukup yakin dengan diri sendiri. Apabila keyakinan itu ada, peluang pulak tak muncul. Dari situ, ikhtiar diperlukan. Jangan sesekali putus asa. Versi cerita kita mungkin berbeza-beza.


Thank you uncle sebab bagi saya peluang :)





entri terpanjang. terima kasih sebab halakan mata pada setiap perkataan yang terpampang.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...