Friday, July 20, 2012

Nasib badan

Assalamualaikum

Semalam ( 19 Julai 2012) genap sebulan aku bekerja. Buat pertama kalinya juga aku kena marah dengan bos besar semalam. *senyum sambil buat muka comel dan pis.* Masa aku dipanggil masuk untuk jumpa dengan bos, aku relaks je. Sebelum masuk aku dah siap-siap baca Bismillahirrahmanirrahim dalam hati. 

Aku kena panggil dengan bos besar sebab aku tak tekan button untuk bukakan pintu untuk anak kawan dia. huh! Orang kata, tak baik mengeluh bila kita ada masalah atau kesulitan kan, tapi.. untuk kes aku ni, dalam hati aku dah meluap-luap darah kau tahu. Aku cuba belajar bersabar. Aku fikir aku makan gaji je kat situ. Siapalah aku kan. Dia bos. Dialah yang paling berkuasa kat situ. Lagipun, hari tu mood bos tak ok sebab dari pagi asyik marah-marah. Bermula dengan bos kecik sampailah aku, kak uma dengan malini sekali kena basuh. Tak pasal-pasal uncle cakap kitorang ni asyik duduk berborak-borak je. Padahal, perbualan kitorang dah lama terhenti masa tu. Kitorang just bukak mulut pasal kerja yang bos bagi je. tup tup kena panggil. Ah.. nasiblah. 

OK, kerja aku memang duduk je kat kerusi admin tu, bila ada customer nak masuk dalam kedai, aku akan tekan button dari tempat aku duduk tu je. Pintu automatik lock tu ada dua button. Satu kat tempat aku duduk, satu kat tepi pintu yang customer boleh tekan sendiri dan blah macam tu je. Pada hari kejadian, anak kawan bosa a.k.a Uncle Raja datang kedai tu. Dia duduk je kat kerusi tu. Aku memang cam dah muka dia. Dan aku tahu dia datang bukan nak buat apa pon. Masuk kedai sebab bapak dia ada kat dalam office tengah bincang dengan bos aku. Aku pon duduk jela. Takde lah borak mana pon. Then, tiba-tiba mamat badan tough ni nak keluar, aku perasan dah dia nak keluar sambil pegang surat khabar, tangan aku dah stand by dah nak tekan button tu. Aku punyalah tunggu nak tekan mamat tu tak keluar jugak. Oh, maybe masa tu dia tengah pakai kasut. Alih-alih dia tekan sendiri button tu. Aku baru je nak cakap, biar aku yang tekan, tengok-tengok mamat tu dah tekan dulu. So, salah aku ke tu? Lagi satu, mamat tu memang dah biasa kat kedai tu. Almaklumlah, kawan bapak dia punya kedai. 

Hey, mamat! Sebab kau la aku kena sound baik punya kau tahu. Uncle kata aku tak layan kau masa kau masuk. Aku nak layan apanya.. bukan kau datang nak hantar laptop atau beli cpu ke kan? Kalau customer, aku tahulah nak buat macam mana. takkan aku nak biar customer duduk tercongok kan. Pandai-pandailah aku handle. Aku kenal muka kau. Muka kau memang la hensem. Tapi, tak pasal-pasal aku, kak uma, malini kena marah.

Kalau nak diikutkan, memang bukan salah kau pun mamat. Dah memang kau tahu kat mana button untuk bukak pintu tu, takkanlah kau nak mintak aku bukakkan betul tak? tak gentleman lah kalau macam tu kan. Takpelah.. dah memang hari tu mood bos besar tak baik, memang nasib kurang baiklah kitorang bertiga kena marah. Sekali sekala, majikan mana yang tak nak tunjuk kuasa kan. haha.


Gambar sekadar hiasan

Beberapa ketika selepas tu, mamat tu datang balik kedai. Aku memang menanti je nak tekan pintu tu, tiba-tiba kak uma dah tekan dulu. dalam hati aku, 'hai..masuklah cepat wahai anak raja. kerja patik memang kena bukakkan pintu untuk tuanku aje'. Mamat tu melangkah masuk je, dia dah senyum-senyum kat kak uma. Rupa-rupanya bapak dia dah sound anak dia lepas kitorang kena marah. Baik betul uncle Raja. :) Tapi uncle raja, saya tahu  anak uncle tak salah. Bukan sebab muka dia hensem atau ketinggian dia yang ala-ala pilot tu saya puji dia, tapi.. sebab hari tu nasib saya tak baik. Nak buat macam mana, saya terima je dengan hati yang terbuka.

p/s : Kadang-kadang bukan salah kita pon, kita kena marah. Cara terbaik untuk cool down ialah istighfar banyak-banyak. Mengaku,, mungkin kita ada silap kat mana-mana yang kita terlepas pandang. Sebagai seorang yang lebih muda, saya mengalah. tapi AWAS! bukan semua orang mengalah itu kalah.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...