Sunday, October 14, 2012

Semester 3

Assalamualaikum

Mari-mari sini-sini aku nak update entri aku sambil mendengar lagu di kala menunggu hujan reda. Sekarang aku kat UPM, ha ye memang dah sem 3 dah sekarang (second year) . Subjek-subjek yang aku ambil sem ni pun boleh tahan mencabarnya. Hai, tak macam sem 1 dengan 2 dulu, masa tu kalau buat last minute atau selepas huha-huha pon result still hoookayyy. Tapi, kali ni cara begitu tak boleh nak diaplikasikan lagi. Kalau tak, hancus la result i. Punah la azam.. kahkahkah. (gelak la dira.. dateline assignment tu kau pandang betul-betul )

Sini aku nak list out dateline assignment aku yang akan dihantar. 

KOH3333- Perubahan Dalam Komunikasi
i. * Tajuk dah ada. Bahan dah carik. Power point dah jalan separuh tapi report tunggang-langgang.
Presentation date : 16 Oktober 2012 ( Selasa) Group 8.
Carry mark : 20 %  DONE! tinggal report je nak submit next week.

ii. - Peranan komunikasi dalam perubahan, isu perubahan & komunikasi, teknologi maklumat dan pemgurusan perubahan. [fokus pada aspek sejarah dan kesan]
Kaitkan topik berikut beserta contoh. (bentang dan submit power point hard copy)
Carry mark : 20 %
Dateline : minggu ke 9 hingga 11 (sebelum cuti mid sem dah kene hantar !! arggghh..)

iii. test- pon before mid-sem break. huarrrgghhh!!

KOM3431- Kaedah Penyelidikan Komunikasi
i. test (16 OKTOBER 2012, Selasa) tempat : Bilik Jauhari, FBMK. DONE! Soalan susah babe.
status : aku tak sentuh apa pon lagi. busy duk pikiaq nak settle presentation koh3333.
carry mark : 20%
ii. bab 2 kajian dah boleh mula sebenarnya, tapi aku tak mula-mula lagi. Data tak habis key in. naik juling mata aku..
*plan nak pergi lab hari isnin (before kelas kenegaraan)

KOH3431- Komunikasi Kumpulan Kecil
i. presentation hari selasa jugak. ( 16 OKTOBER 2012). -setakat introduction , logo and blablabla.. sempat jugak buat. DONE!
ii. test- takde.. huh~ tapi.. mid term ada...(20%)
iii. report kena tulis. ala-ala macam diary blogger gituu.. (pon tak mula lagi)
nasib baik presentation mula week 13. dan group aku no.3. so..masih ada masa.
tugasan kumpulan : 25 % (dah discuss)
tugasan individu : 25 %

KOM3305- Media Teknologi dan Masyarakat
i. Baru selesai test. Susah tahu tak..tu pun nasib baik last minute dapat tips, kalau takk... hancus. tak kesahlah, benda dah lepas kan.
ii. ni yang aku risau!!
tugasan individu : Apakah yang dimasudkan dengan media, teknologi, komunikasi dan masyarakat. Sila bincangkan bagaimana media,teknologi, dan komunikasi ini dapat menyumbang kepada pembangunan diri anda dalam menjadi pelajar cemerlang.
dateline : minggu 7.(khamis) hamekk kau.. tinggal lebih kurang seminggu lebih je. Dah la kena amik dari jurnal pulak. sumber-sumber tak bertauliah di internet DIHARAMKAN sama sekali.
Syarat-syarat tugasan :
bertaip-arial font10, Time New Roman font 12, double spacing.
panjang tugasan individu- 6 hingga 10 pages
panjang tugasan kumpulan -10 hingga 20 pages
Rujukan : APA Style. akhirnya selesai jugak setelah dua hari tak cukup tido. Rasa merdeka gile.. padahal ada lagi subjek lain belum settle. hehehe

iii. tugasan kumpulan : aku, sara, ida, yeen.
dateline presentation : minggu 11. (1st group pulak tu..)
dateline report : minggu 13 (khamis)
carry mark : 30 %

KOH3361- Komunikasi Antara Budaya
i. tugasan individu selamat dihantar pada 26 September 2012. DONE!
ii. tugasan kumpulan : aku and group members yang dah ditentukan diarahkan untuk skype dengan students di salah sebuah university di US. Masalahnya, budak US ni tak reply email yang aku dengan kawan aku send. damn! kalau macam la gamaknya, macam mana nak teruskan assignment ni.. argghhhh...
iii. test (17 OKTOBER 2012, Rabu) objektif & 1 esei. [nak baca apa aku pon tak tahu..] revise jelah balik apa yang prof terangkan dalam kelas yang mana masa tu aku sempat salin cincai boncai sebab prof banyak info. aku pulak tulis lambat.. so, cincai jelah. janji faham :)

KOH 3462- Debat dan penghujahan
weeehiii.. aku paling suka kelas ni. walaupun aku ni ketaq dan debaq nak berdebat, tapi kelas ni memang tidak membosankan langsung. Kelas Dr. Mua'ti bosan ?? memang peliks la kalau sapa cakap macam tu kan. Dengan lawak dan input yang sangat membina yang beliau beri, aku sikit pon tak pernah mengantuk.
test pon dah settle. maka, untuk subjek ni aku boleh la relaks sikit sementara tunggu assingment debat.
p/s : Result test dah keluar. alhamdulillah. :) hehe.
Hanya tinggal debat pusingan kedua dan yang terakhir.

SKP 2101- Kenegaraan Malaysia
i.  kuiz minggu 1-7 [tajuk 1-5]- 10%
sama ada minggu 5/6 (maknanya..next week lahh.. masyaAllah.. pon tak bace apa lagi)
ii. Ujian 1 (4 NOVEMBER 2012, ahad)  telah ditunda pada 25 NOVEMBER 2012,Ahad
penilaian minggu 8-12 [tajuk 1-5] objektif. 40 soalan.
 carry mark : 20%
iii. tugasan- penilaian berterusan
presentation : 15% report : 15% (start minggu ke 7) pergghhh...
iv. final : 40 %

Dengan assignment banyak macam ni, dengan masalah yang datang, dengan fikiran terganggu, dengan emosi yang kadang-kadang tak menentu, ingat senang ke aku nak hadapi semua ni ? Depan orang, ya, i'm okay. dont worry.. blablabla.. hakikatnya, aku jugak yang tanggung.
ok, dira, jangan mengeluh. tak baik. (padahal selalu je buat. haha) Semua orang ada masalah, takde masalah yang tak boleh diselesaikan, yang penting nak dengan taknak je..

p/s : sedang belajar melupakan.. apa-apa yang tak penting dalam hidup. secara tak langsung dapat pupuk kematangan.Aku ni, kalau bab nak mulakan, memang payah sikit, tapi..bila aku rasa aku mampu buat.. akan terkeluarlah ayat ini 'wow, hebat jugak aku!' kahkahkah.




Ya Allah, permudahkanlah urusanku.
(Hadapi semua dengan senyuman) i love you mak :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...