Sunday, November 18, 2012

Disiplin

Assalamualaikum

Lamanya tak menaip entri baru. Bukan apa, rasanya macam tak ada benda nak dikongsikan. Bukan tak ada apa-apa yang berlaku sepanjang itu, ada.. Tapi, aku lebih senang hold dulu. Sebabnya, saya kan student. Then, subjek sem ini memerlukan aku memberikan perhatian yang lebih. Aku ni pulak jenis mudah distracted, contoh aku dah plan ni nak carik bahan untuk assignment, sekali terlencong pulak bukak facebook. Dah bukak facebook tu, ada pulak manusia-manusia yang komen itu ini, so kenalah balas kan. Tidak nanti aku dikata sombong. *memandai je aku* haha. Tu tak termasuk lagi dengan gangguan-gangguan lain. Disebabkan itu, setiap kali fikiran aku terlintas nak update entri baru, cepat-cepat aku abaikan. Takut aku tak boleh fokus pada benda yang lebih penting. One more thing, aku ni kalau menaip entri ambil masa agak lama lah jugak. Jadi,bila aku dah betul-betul bersedia, barulah tambah cerita.

Hari ini aku nak bercakap soal disiplin. Sebagai seorang manusia, disiplin diri tu sangat penting. Disiplin ni yang akan guide kita ke arah yang lebih baik. Ya, mungkin kita akan rasa disiplin ini kadang kala mengongkong kita, tapi kalau hidup takde disiplin, lagi haru dibuatnya. Disiplin ni bukan hanya perlu ada dalam situasi formal sahaja, tetapi dalam situasi tak formal pun penting. Barulah hidup kita akan lebih teratur. Contoh yang paling dekat adalah aku. Aku ni memang jenis yang bersiap lama. Biasalah perempuan kan, dah sapu foundation, letak pulak bedak compact, eyeliner lagi, tu tak kira lagi kalau eye liner comot. Kena pulak ambil cotton but bubuh air untuk bersihkan, dah bersihkan pakai balik. comot lagi,, and blablabla. Tu tak kira lagi kalau bab nak pakai shawl pusing lilit leher, nak pin tudung pun kadang-kadang makan masa sebabnya aku ni lefthanded.

Memanglah benda ni menyusahkan. hikhik, ngaku. Especially, for those yang memang dah terbiasa simple. Tapi, orang perempuan ni kan, kalau benda tu cantik, dia sanggup susah payah sikit. heehe. ayatnya yang fofular "alah.. sekali sekala bukan selalu pun". Setelah beberapa ketika, aku mula realize.. why lah adira, kau sanggup susah-susah just to be cantik. uh, cantikk kerrr kan... *mintak  maaflah kalau terlebih sudah. teehee, Sejak dari itu, aku dah jarang sekali melawa. Kalau nak pakai cantik pun, aku tengok lah tempat mana nak pergi, apa tujuan pergi, susah ke senang nak solat kalau pakai macam ni, kena fikir semua benda tu, sebab kita perlu bergerak dengan pantas ye, kalau boleh jangan orang tunggu kita. Sekali dua, mungkin fine orang tu nak tunggu kau, tapi kalau berkali-kali, for sure orang tu fade up kan.

Bagi mereka yang memang tak suka bergaya pun, kalau korang dah tahu korang ni jenis slow untuk buat sesuatu benda, mula hari tu di awal pagi. Bukanlah maksud aku kalau nak keluar petang, pagi- pagi subuh alam kau dah siap. Agak-agaklah. Pandai-pandailah bahagikan masa. Kalau masa pun kau tak pandai nak bahagi, susahlah kau. Jangan salahkan orang kalau kau memang selalu lambat. Jangan harap orang faham kau, kalau kau sendiri tak boleh ubah sikap kau. Orang yang positif, dia takkan menyusahkan orang lain. Sebaliknya, dia sanggup susah supaya orang lain senang. *Remind myself too*

erm..macam mana pulak kalau orang tu memang jenis yang sentiasa bangun lambat?

Bangun lambat tu perkara normal. Tambah-tambah lagi kalau dah tidur lewat. Tapi, berbalik pada apa yang diperkatakan tadi, DISIPLIN itu penting. Kau dah tahu janji nak keluar dengan kawan, kuncilah jam, tidurlah awal. Kalau tak boleh jugak, paksa mata tu lelap. baca Al- Fatihah, doa tidur, Surah tiga qul, Ayat kursi, selawat, pasang niat betul-betul nak bangun awal esok. In shaa ALLAH, akan terjaga. Dalam pada tu, pesanlah kat family tolong kejutkan. Takkan tak bangun solat Subuh kot. Dalam hidup ini, kalau kita always menyatakan.. bukan aku tak boleh bangun, tapi.. bukan aku tak boleh buat tapi.. bukan malas, tapi... Kalau kau selalu nak bertapi-tapi manjang, sampai bila pun  kau tak boleh ke hadapan. *again, remind myself too*

Last but not least, kepada kau yang suka bergaya, kalau dah tahu nak bergaya ke apa ke, bangun awal, siap awal. Tak rugi pun kalau siap awal. Sambil menunggu yang lain tu, boleh  snap gambar by camera. hehehe.. :)



Gambar kopek kulit limau. bergaya lah konon tu. LoL. Tiada motif. sesuke letak.

thank you for reading =)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...