Wednesday, December 26, 2012

Renungkan sejenak


Sabda Rasulullah SAW, " Jadilah mualim (guru yang mengajar ilmu) atau penuntut ilmu ( yang berpandukan kitab atau mencatat) atau pendengar ilmu atau kasih kepada ilmu (kasih kepada ketiga-tiga golongan itu) dan jangan jadi orang kelima ( tidak mengajar, tidak belajar, tidak mendengar, tidak kasih kepada ilmuan) maka binasalah (orang kelima itu)."

Rasulullah SAW bersabda: " Sesiapa berjalan untuk menuntut ilmu, maka Allah akan mudahkannya jalan ke syurga." (Riwayat MUSLIM)

Sufyan as- Tsauri pernah berkata, " Sesiapa menginginkan dunia dan akhirat, hendaklah ia mencari ilmu."

Syair Arab " Ilmu adalah kekayaan simpanan yang tidak pernah habis. Ilmu adalah sebaik-baik kawan jika tidak ada kawan yang menemani. Bisa jadi seseorang mampu mengumpulkan harta kemudian ia diharamkan; daripadanya hingga ia mendapatkan kehinaan; sedangkan pengumpul ilmu, ia berbahagia dengannya selama-lamanya. Ia tidak khuatir ilmunya hilang atau tercabut. Wahai pengumpul ilmu, sebaik-baik kekayaan ialah apa yang engkau kumpulkan; Engkau jangan menyamakannya dengan mutiara atau emas. "

Kata-kata pujangga: " Bukannya pada kebisingan di jalan yang riuh, bukannya di tengah teriakan dan sorakan orang ramai, melainkan pada diri kita sendirilah terdapat kemenangan dan kekalahan."

" Tiada manusia yang berjaya dalam semua perkara yang dilakukannya dan kewujudan kita ini sebenarnya mesti menempuh kegagalan. Yang penting ialah kita tidak menjadi lemah semasa kegagalan itu terjadi dan kekalkan usaha hingga akhir hayat. " - JOSEPH CONRAD

Surah al-Imran, ayat 138 berbunyi: " Jangan berasa lemah dan jangan berasa susah kerana kamu akan menang jika kamu sungguh-sungguh Mukmin."

Surah al- Baqarah ayat 286 yang bermaksud, " Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya."

Kata pujangga, " Tertawalah pada segala cubaan dan terimalah sepuluh kekalahan sebelum menerima satu kemenangan."

" Hindarilah olehmu sifat malas dan mudah bosan, kerana kedua-duanya merupakan sumber daripada kejahatan. Sebab apabila kamu malas, maka kamu tidak akan tabah  dalam menegakkan kebenaran."- IMAM MUHAMMAD AL-BAQIR

Surah Al- Kahfi ayat 109 yang bermaksud: " Katakan kalau kiranya lautan menjadi tinta untuk (menuliskan) perkataan Tuhanku, nescaya lautan itu menjadi kering sebelum habis perkataan-perkataan Tuhanku (dituliskan), biarpun Kami datangkan sebanyak itu pula tambahnya."Menurut buku siri Tokoh Cendekiawan Islam karya Sulaiman Fayyad yang diterjemah oleh Abdul Karim Mustafa "... Al-Farabi membaca De Animus (Darihal Roh) oleh Aristotle. Pada kitab itu dicatatnya 'telah kubaca kitab ini seratus kali.' Dia juga telah membaca Pengajaran Fizik juga oleh Aristotle. Di atas kitab ini dia tulis ' telah kubaca kitab ini 40 kali.' Dia begitu berkorban demi mendapatkan ilmu dan menyelami dasar makrifat dengan sabar dan ikhlas, Oleh itu, diulangi bacaan sesebuah kitab itu berkali-kali. Setiap kali ulangan dia akan menemui makrifat dan hakikat yang baru ..."

                          

Sekarang tengah study week. Biasalah, mood study turun naik- turun naik. Jadi, bila kita baca sesuatu yang bermanfaat dan boleh meningkatkan motivasi, maka, kita akan lebih bersemangat. Dan apabila kita tahu sesuatu yang bermanfaat, lebih baik kita berkongsi supaya orang lain juga dapat manfaat. In Shaa ALLAH. =)

Sumber : Inspirasi Buat Bakal Mahasiswa BERAPA HARGA SEGULUNG IJAZAH. Penulis : Dr. Kamariah Kamaruddin. Pensyarahku sewaktu semester pertama di UPM untuk subjek Perlahiran Bakat KreatifLinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...