Tuesday, April 9, 2013

Kembali menulis

Assalamualaikum

Setelah sekian lama menyepi, sekarang baru terasa nak update entri baharu dalam blog. Nak cerita apa ya? Macam-macam sebenarnya, pasalnya aku ni kalau dapat bercakap, tak renti-renti nak bercakap, dah kalau aku tak nak bercakap, tu.. aku akan diam..zip mulut rapat-rapat. ha, kan. Tapi, sekarang dah tak boleh dah nak zip-zip sangat, pasalnya, manusia kan. tak boleh la untuk tidak berkomunikasi. :D

Kalau semester tiga yang lepas, aku dah mula rasa tercabar dengan subjek-subjek yang aku ambil, semester ini apatah lagi sebab tu lah aku takde masa sangat nak kemas blog segala. Walaupun sekarang ni aku sedang cuti pertengahan semester, tapi assignment masih bersusun. Takpe, dira. Buat satu-satu. Jangan risau, dalam masa seminggu ni, kau tak yah fikir nak turun kafe untuk makan, tak payah fikir siapa nak teman kau makan, tak yah fikir nak basuh baju, tak yah fikir nak pakai baju apa pergi kelas and bla bla bla. Masa cuti ni, kau susun cantik-cantik jadual kau, belajar lah dengan tenangnya. Tak de siapa nak kacau. Wifi pun kencang kat rumah. Roomate pun takde nak ngendeng-ngendeng laptop. haha. So, inilah masa yang paling ideal untuk settle kan segala hutang yang berbaki. huhuhu. 

Semester ni, aku mula belajar bahasa mandarin. "Ni hao ma? Wo hen hao, xie-xie. " Lagi lah berlambak kerja aku. Walaupun agak penat sampai nak demam aku rasa sebelum balik cuti mid sem, tapi aku rasa seronok sebab dapat belajar benda baru. 

Tu jelah kot. aku takde masa lah nak menaip panjang-panjang. Siryes, banyak benda lain yang aku kena bereskan. Esei komunikasi politik lah, preparation untuk presentation lah. apa-apa lah..

Kalau ko nampak aku online facebook tu maknanya aku stress le tu, tak pun credit kong. so, bukak fb senang inbox member-member kalau ada benda penting.


wuhuu.. saya pelajar tahun dua bacelor komunikasi. Lagi setahun nak habis sebelum LI. Patutlah makin busy, pastu, suka curik-curik masa untuk dibuang begitu sahaja. Contohnya, macam update entri ni lah. kahkahkah.


Friday, February 15, 2013

Azam

Assalamualaikum

Sebelum semester baru membuka tirai 3 hari lagi, harus untuk aku menulis satu entri baru. Atas sebab apa aku berbuat demikian ? Kerana apabila semester baru mula, mungkin aku tiada masa sangat untuk menulis blog. Ya, memang tiada. Kalau ada pun mesti ketika itu idea datang tiba-tiba, dan aku telah mencuri masa belajar aku, masa senggang aku di sana. Aku memang jarang update blog apabila di kolej melainkan kalau aku pulang ke rumah. Kebiasaannya, apabila tiba sahaja cuti weekend, aku akan call mak untuk beritahu yang aku nak balik. hihi. Untunglah dekat. Serdang to Seremban. Seremban and reach to Mambau. wee! 

Semester lepas merupakan semester yang paling kerap aku pulang ke rumah. Kenduri itulah, kenduri inilah. Makan-makan di situlah, di sinilah. Kebetulan pula ketika itu pengangan Adam dan Hawa tersangatlah hebat dalam kalangan pembaca-pembaca novelis terkenal Aisya Sofea itu, maka aku akan curi masa untuk balik ke Mambau untuk download episode by episode supaya mudah untuk ditonton apabila pulang ke kolej. Dekat UPM tidak dapat berbuat sedemikian kerana wifi UPM (uspot) telah mem block link berkenaan. Bila balik kolej, roomate pun mula mengendeng-ngendeng mintak transfer new episode kat thumbdrive. Begitu juga kengkawan. Sampai begitu sekali media massa mempengaruhi sikap individu ye. Sehingga aku pernah tergolong dalam ketegori heavy viewer based on cultivation theory kerana menonton drama lebih dari 4 jam sehari. sanggup pulang ke rumah semata-mata tak sabar nak tengok next episode. And now, dah habis dah pun. Aku rasa ek eleh.. apa-apa jelah Adam Hawa tu. cito jo pun. haha.

Untuk itu, sem baru yang bakal muncul ni, aku malas dah nak layan drama episode by episode ni. Kira macam one of my azam jugaklah. Mula-mula macam eh, boleh ke aku ni? Kang cakap je lebih. apa pon tak boleh kan. So far, boleh In Shaa ALLAH. Niat tu dah baik, kena tambah dengan usaha je. Sebabnya, memang pun download cerita-cerita tu membuang masa aku kalau dikenangkan balik. Yelah, aku ni jenis individu yang kena double efforts lebih sikit dari orang lain baru boleh jadi pandai. Sekarang ni pun aku rasa biasa je. Lainlah kalau 4 flat. Kang ada pulak yang kata aku tak bersyukur, eh taktak. Alhamdulillah, atas usaha jugak. tapi taklah sehabis baik sangat. Macam sem lepas, memang aku dah terasa susah gila course ni. I mean dah kena bagi komitmen lebih. Memang rasa tak larat sangat tapi gagahkan jugak. Yela, orang kurang pandai memang macam ni. Kalau tak paksa, memang tak jalan la.

Roomates i pandai-pandai. Aku tahu diorang punya course lebih susah daripada aku punya. So, cara diorang belajar pun lain. Nampak lebih teratur. Bukan macam aku, kelam kabut semacam. =). Even pointer diorang biasa-biasa, tapi aku kategorikan itu satu pencapaian yang hebat. Yelah, dengan quiz plus test two sume. Aku tahulah sebab hari hari aku tengok depa belajar lagu mana. Macam course aku lebih banyak pada assignment, kurang pada test. Sebab tu kalau ada test pun, last minute baru den baco. Lagi dua tiga hari nak exam ke.. macam tulah. Dan, aku suka study group. Dari sekolah lagi cikgu-cikgu galakkan pelajar buat group study sendiri. Tapi, aku tak pernah ada group untuk study. Kalau ada pun, group untuk golak-golak, cito tu cito ni.. memang dulu aku rasa study group ni tak boleh pakai lah untuk aku.


Tulang belakang perjuangan saya :) saya pulak,,, haha, putihnya muka. Janganlah percaya. editing guna photoshop semata-mata. kahkah.

Segalanya berubah (segalanya berubah kau.haha)  bila aku berada di universiti. Dulu, sebelum masuk U, mak pesan, kat universiti tak boleh belajar sorang-sorang. Itulah dia nasihat seorang ibu. Walaupun tidak berpeluang belajar sampai masuk universiti tetapi nasihat beliau sangatlah berguna. Dan aku sendiri rasa kebaikan nasihat itu. Nantilah aku membedah pasal study group okay. Tiba-tiba rasa nak menyanyi-nyanyi sambil dengar lagu kat youtube. haha. Salam.






Thursday, February 7, 2013

Lyrics- Maher Zain : I Love You So


I pray to God
My heart, soul, and body
Every single day of my life
With every breath I solemnly promise
To try to live my life for you


O Allah, You did revive my soul
And shone Your light into my heart
So pleasing You is now my only goal
Oh I love You so
I love You so (I love You so)



[Chorus:]
Now I know how it’s like
To have a precious love in my life
Now I know how it feels
To finally be at peace inside
I wish that everybody knew
How amazing it feels to love You
I wish that everyone could see
How Your love has set me free
Set me free and made me strong



O Allah, I’m forever grateful to You
Whatever I say could never be enough
You gave me strength to overcome my uncertainties
And stand firm against all the odds



You are the one who did revive my soul
You shone Your light into my heart
So pleasing You is now my only goal
Oh I love You so
I love You so (I love You so)



[Chorus]



My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You [x2]
And I swear that I will never put anyone or anything before You
My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You



[Chorus]

Source : copy and paste from google




Wednesday, February 6, 2013

Majlis perkahwinan

Assalamualaikum

Majlis perkahwinan. Dah tentulah nak bercerita pasal orang kahwin. Siapa yang kahwin? aku? Ohho.. masih belum layak. My kakak sepupulah yang berkahwin. Tanggal 29 Disember 2012 tahun lepas, tamatlah kehidupan Along Munie sebagai orang bujang kerana dia sudah bersuami. hihihi. Mereka selamat diijab qobul kan oleh imam di Masjid Sultan Mizan, Presint 3, Putrajaya. Dengan sekali lafaz sahaja. Alhamdulillah.




Mengenakan busana bertemakan silver ala grey, tudung tu elok terletak atas kepala kan. ;p

Psstt.. tudung tu actually i punya tau. Pengantin mintak pinjam sebab matching dengan bajunya, katanya lah. So, aku pun lek-lek jelah. Apa ada hal setakat bagi pinjam tudung je kan. Aku pon terus tanggalkan and bagi kat along. Disebabkan dah takde tudung instant nak pakai, aku telah menerjah masuk ke bilik Mak Lang dan mencapai tudung awning beliau yang berwarna kuning itu. Biasalah, mak-mak kan memang banyak koleksi tudung instant tu. Malas nak menggosoklah katakan. Amboi, mengata. padahal aku pon dua kali lima sepuluh wey.. haha.


A day before solemnization. Lanyak pelamin. yeay! I like this photo. Matching pulak baju we all. Both of us are sweet in black. hehe. Padahal main belasah je apa yang ada dalam almari masa tu. Tu tengok tudung aku tu. sama kan. Along Munie, kite takde apa hadiah nak bagi, tu kira hadiah sementara lah kan. kuikui.


Muka ni jelah yang macam orang tak pernah tengok pelamin. Nak melanyak dan berposing ala pengantin. Seriously, i love the blue and purple combination. :) Memang jarang orang pilih coz kalau mention about flowers je, warna yang akan terlintas is merah, putih, pink. Tapi kali ni, purple and blue. its sooo nice. Ditambah pula the main theme of the pelamin is putih. Bunga-bunga tu nampak menyerlah.   Lagipun, my along munie is brutal you know, tak main ar pink pink derr..hehehe.



Tengok, nak jugak tunjuk pose lagak brutal dia walaupun dah diayu-ayukan oleh mak andam. haishh.. haha. Pengantin perempuan tiba agak lewat sedikit kerana mak andamnya datang lambat untuk sesi make up. Ko bayangkanlah, pukul 10 pagi nak nikah, pukul 9 pon masih on the way. Janji Melayu. Nasib baik make up tu cantik. Kalau tak, mesti rasa tak berbaloi.

Oleh sebab tak nak bagi keluarga pihak pengantin lelaki menunggu, aku, mak aku, pak lang, mak lang and a few sedara with another car bertolak dahulu ke masjid. That was my first time been there. (Masjid Besi itu) Setibanya di sana, i was just.. Subhanallah. Cantiknya masjid ni. Siap ada escalator.  Sangat luas sampaikan masa nak balik aku tak ingat kat tangga sebelah mana aku letak kasut.


I am not her pengapit. tapi, sesuke hati menyelit. huhu. Along dan Along hehe. Cuma, status je berbeza 


from the left is Sabrina, me (AdiraTawfik), Eija, Wanie, and Arina. Thank you to pengantin perempuan kerana sponsor kain untuk kitorang sedondon during her ijab dan qobul. We all lagi menyerlah dari pengantin. Itulah, sapa suruh pilih warna ' mencemar duli'. hihi. By the way, thanks again Along. 


Diarahkan ketawa oleh photographer. Mula-mula macam terpaksa, lama-lama terkekeh-kekeh golak sampai cam tu ha goman memasing. haha.


My cousin cerita kat i " tadi masa kitorang kat luar, (otw nak masuk masjid) ada yang tegur. ( yang baju-baju kuning tu except me lah. Sebab i kan datang awal.) orang tu tegur, " Yang pakai baju-baju kuning ni, artis ke yang kawen? " hahaha.. Macam manalah tak kata macam tu, ko tengoklah cousins aku tu, handbag dah macam mak datin kau. Pulak tu, siap bercermin mata hitam pulekk kat luar masjid tu. hehe. Nasib baik takde paparazzi yang ikut. bhahaha.


Date : 2/2/2013 - Taman Kelab Tuanku Mambau

Dan ini juga my second along yang kawen. Kalau tadi Along Munie, yang ini ialah Along Cikin. Anak buah abah. Along Cikin bersama suaminya selamat diijab qobul kan di kediaman keluarga pengantin perempuan dengan dua ke tiga kali lafaz. ( i' m not sure. tak ingat.) Sobab ey, abah pengantin perempuan nervous nak nikahkan anak. hehe. Pertama kali menerima menantulah katakan. Memang lawak time tu. hihi. Apa-apa pun, majlis berjalan dengan lancar hingga selesai semuanya. Alhamdulillah. Suka sangat dengan tudung pengantin tu. cantek kan. =) 



My cousin ( Dania Amira).masa kekecik kitorang sekolah sama, kelas sama, ngaji sama, kafa sama. hehe. Selepas dia dan family pindah, dah lama tak jumpa. Kalau jumpa pon kejap-kejap je. Waktu kenduri kahwinlah, kenduri tu lah, kenduri ni lah, dan juga waktu raya. So, bila jumpa sekarang both of us dah remaja gitu, dah makin cun dia kan. Siap capture gambar sama-sama bagai. hehe. Dulu, kekecik gaduh. tak nak kawan kau, tak nak kawan aku. haha. it was a funny moment. budak-budak sangat masa tu. huhuhu. Now, she is continuing her study in engneering courses at UTHM. Congrates, Kak Yang =)


Cik Peplum Baby Blue and grey ;')


tukang jaga duit, tukang jaga present pengantin dan penyusun souvenirs serta selaku setiausaha-setiausaha pak mohsin. kehkehkeh.

okay, thats all. Along-along sekalian tahniah ler. Selamat menempuh alam rumah tangga. Semoga bahagia sampai syurga. Ameen..

*along yang ni, dia kawen dengan buku je.. LoL. opsss!

p/s : floating advertisement kat blog ni menyemakkan. asyik kena tekan pangkah je. macam ne nak remove tah.  dah la tak diundang masuk ke blog langsung. huh!



















Friday, February 1, 2013

Semangat juang hindari virus M

Assalamualaikum

Petang-petang macam ni di rumah, sangatlah membosankan. Apa lagi aku nak buat? Inilah rutin manusia yang sedang menikmati cuti semester. Pernah suatu ketika aku chat dengan roomate. Dia bertanya, " Kak Ira, cuti macam mana? ". Jawabku, " Macam ni lah ada masa best, ada masa bosan, ada masa rajin, dan ada masa malas." Sekarang mood malas aku semakin menjadi-jadi. Tidur lewat tu so far sekarang ni dah takde la sampai pukul 2 atau 3 pagi, pukul 12 je aku dah mula tak larat dah sekarang. Bagi aku, pukul 12 tu kira awal lah tu aku tidur. Ditambah pulak waktu cuti macam ni. Okay tidur awal dah tak jadi masalah. Masalah aku sekarang ialah mata aku ni berat semacam nak bangun pagi. Tah apa kena tah. Kalau dulu, okay je. 

Aku perasan sejak akhir-akhir ni, aku dah 2 ke tiga hari Solat Subuh di akhir waktu. Dekat-dekat nak pukul 7 macam tu. Tu pun tiba-tiba tersedar sendiri. Nasib baik sempat lagi. Waktu Syuruk kat sini sekarang dalam 7.15 ke 7.20 macam tu. Lepas Solat Subuh, mata ni pulak dah tak boleh dah nak berjaga  menghadap laptop ke, baca buku apa yang patut ke macam sebelum ni, terus nak lelap semula. Mana la rezeki nak murah. Exercise kaki pun dah lama aku tak buat. Aishh,, apa nak jadi ni..

Aku terfikir jugak, apa lah yaang tak kena dengan diri aku ni, mungkin ada kureng kat mana-mana. Nak kata tak baca doa sebelum tidur, siap dah. (Al-Fatihah, Ayat Kursi, 3 Qul, doa tidur, selawat 3 kali) , tepuk bantal, set alarm sume, tapi masih berat lagi. Aku rasa ini mesti disebabkan kesungguhan dalam diri aku dah berkurang. Tu yang jadi pemalas semacam tu. Dah la iman pun tak sekuat mana, syaiton ni rojimm bersepah je kat sekeliling. tu yang menjadi-jadi tu.

Tak boleh jadi ni, kena 'fight' ni, rasa malas ni kalau kita ikutkan, memang tak boleh jadi apa la wey. Kena kuatkan semangat ni, lebih kurang dua minggu je lagi aku akan balik semula ke kampus. Ko gila, aku dah set azam baru aku tau, takkan ku biarkan virus M ini merosakkan segala-galanya. Tidak sama sekali.

" Hindarilah olehmu sifat malas dan mudah bosan, kerana kedua-duanya merupakan sumber daripada kejahatan. Sebab apabila kamu malas, maka kamu tidak akan tabah  dalam menegakkan kebenaran."- IMAM MUHAMMAD AL-BAQIR



Okay, ni je yang sempat. dah masuk waktu Asar. =) 

p/s: tolonglah jangan ikut sisi malasku.

Sunday, January 27, 2013

Memori-Seloka Kelas 6R Hishamuddin 2009

Assalamualaikum

Taraaa... ini adalah seloka kelas aku semasa aku menuntut ilmu di tingkatan 6 Rendah di SMK KGV. Sedar tak sedar, dah dua tahun aku meninggalkan zaman muda-mudi di tingkatan 6. Kemain kau, muda-mudi ye, abih sekarang ni tua sangat ke.. eheh. takde lah tua, cuma, sudah ke arah dewasa. wah gituu tau aku punya ayat. haha. Sebelum tu, aku nak beritahu siap-siap, seloka ni bukan aku yang karang ye. Ini adalah hasil nukilan my bff, Hani. wuuu... give her claps! give her claps! hihi. Aku masih simpan rupanya. Ha, comel tak, touching tak. brhhhh..  Siryes, aku gelak sorang-sorang masa baca benda alah ni. Mana taknya, dalam exam pun sempat lagi Hani nilai karakter kitorang dan pindahkan dalam seloka. =) Geng, ce korang baca balik.

Manis sungguh ais krim strawberi,
Diberi orang kepada Mimi,
Si comel KAVI nama diberi,
Pengawas skema di kelas kami.

Kereta jiran Kembara dan Kenari,
Kereta aku cikai je.. Myvi,
ROSLYN namanya Sarawak mari,
Poyo tu takde la, just skema macam Kavi.

Ini kisah ADIRA mari,
Mulut leh tahan bising macam kenduri,
Comel lote boleh tahan la berseri,
Tapi bila dia excited, jawablah sendiri.

Si tudung biru berkaca mata,
Dengar kata dari Melaka,
Namanya TEHA kuat jugak mengata,
Kalau bab maki-maki, lagi dia suka.

Belakang Teha ada dak SYIDA,
Dulu duduk asrama, sekarang dah keluar,
Dia kuat tidur tapi dulu la,
Cuba ajak pergi karaoke, confirm nak punya la.

FAFAU miss chubby amoi kelas kami,
Riang gembira setiap hari,
Suka gak makan, maybe kot suka mi,
Tidur sesekali, kot tak datang hilang seri.

Mula la kisah heroin Hindi,
Ada THANUSHA, mesti ada SHAMINI,
Sorang kecik, sorang lagi chubby,
Kalau bergosip boleh tahan diorang ni.

Meh dengar story NIRO dan KRISHANTINI,
Dua gadis India di kelas kami,
Si Niro ni confirm tak cantik kalau pakai bikini,
Krishan miss seksi penyeri deepavali.

Tiga batu dah boleh dengar suara dia,
Kekadang ceria, kekadang moody,
Kalau story meletop-letop confirm dia ada,
Itulah FITRINA our sweet buddy.

Badan je kecik, suara tak sekali,
Marketing agent untuk kelas kami,
Datang je bawak katalog "meh beli-beli",
Rajin gak bawak makanan ASIAH ni.

Jangan lupa SHASHA si budak speaky,
Phone tak tinggal ada je sekali,
Berjimat-cermat coz nak call laki,
Tapi tu dulu la sekarang tak lagi.

Eh, lupa pulak putera kami,
Namanya ISKANDAR duduk kat tepi,
Kejap-kejap hilang, surau mari,
Sekali dia shuffle, tak dapat diselamatkan lagi.

Seloka simple je coz time exam ni,
Takde jawapan nak bagi CIKGU RAHIMIE,
Confirm-confirm aku kena sound jap lagi,
So, aku HANI mengundur diri.

Haishh..rindulah pulak. Kenangan manis kau dan aku... eh silap! kenangan manis kita bersama takkan terluput. hakha..Dah mula la aku meraban ni. Ehem, dulu Cikgu Rahimie ada cadangkan untuk masukkan dalam majalah sekolah. Tapi, tak sempat. Alahh, takpelah. Masuk kat blog aku pun okay apa. Bila teringat, boleh baca. :)

Walaupun kita dah ada perjalanan masing-masing, aku tetap ingat kawan-kawan aku. Walaupun aku ni senyap je tanpa khabar berita kekadang, korang mesej jelah aku. Hallooo.. aku tak pernah tukar nombor telefon okay. 

FYI, Kavi sekarang satu universiti dengan aku, UPM. Cuma, dia study course Bacelor TESL under fakulti pendidikan. Cik V, tak sangka kita satu U kan. Ingat lagi masa mula-mula terserempak dengan ko kat Kafe Serumpun tu, terlompat-lompat hati aku. hahaha. Excited lah katakan. kehkeh.

Hani pulak study Diploma Nursing kat Kolej Kesihatan Bersekutu Ipoh. erk?? ha, yelah. betullah. Walaupun kita sempat together-gether tak sampai setahun, tapi sempatlah angkat darjat jadi BFF bagai segala, aku tetap appreciate tau. Sayang ko. aik, tak rock ar cen ni babe. haha. Sekarang ni, Hani dah berjaya menamatkan pengajian diplomanya.yeayy! Tak tahulah dia dapat posting ke mana. hey, cik nie. aku tahu la ko sibuk belajar driving sekarang, ni aku nak tanya.. bila nak kahwin??? kuangkuangkuang. Tiap kali rayo, muko den jo kono poie monoman kan ekau berayo kek umah bakal mentuo ekau. Tapi kan, aku tak kisah pun sebenarnya, sebab selalunya time tu mesti ada orang belanja. huhuhu.


Si tudung purple- Hani. 

Fitrina- Dia ni bijak berkata-kata. Aku suka dengar dia cakap.Sekarang pelajar jurusan perhubungan antarabangsa apatah gitulah kalau tak silap. Lupalah fit. sorry. Kat UUM. Nun ke utagha tu perginya, adakah anda berjumpa jodoh di sana???? kahkahkah. Hey, pitina. Dah lama la tak dengar ko potpetpotpet kat aku pasal itu ini. eh, jiran apa khabar??? tetttt.... hihihihihi..


 Hari Sukan kat KGV- duduk saje sambil pose konon lawa tanda sokongan padu. hehe.

Syida- Sebenarnya, aku kenal syida ni dah lama sangat. Since kitorang darjah 3. (tahun 2000). Biasalah zaman budak-budak, kejap kawan dengan yang ni, kejap kawan dengan yang tu. Then, kitorang rapat semula masa darjah 6. Dah plan dah nak register sekolah menengah sama-sama, tiba-tiba aku dapat tahu dia pindah kelantan. Perghhh.. sentap. hehe. Kemudian, aku berjaya dapatkan nombor telefon dia daripada kawan kitorang jugak. Dapatlah jumpa sekejap kat rumah aku. Syida datang rumah aku. Masa tu kitorang form 3. Then, lost contact tetiba. again. Aku pun dah tak ingat sangat pasal dia masa tu. Yelah, masing-masing sibuk dengan SPM. Dah takdir Allah SWT, kitorang jumpa semula sewaktu aku form 6 di KGV.  Keciknya dunia. Memang aku tak sangka langsung yang kitorang akan jumpa balik. Dapat belajar sama-sama balik. duduk sebelah-sebelah lagi.


Dak Asiah selalu panggil Syida ni Syiduutt ( baju putih), sebelah dia itu, Roslyn. Aku pernah kot tulis entri pasal dia. ce korang carik yang lepas-lepas. Apa yang bestnya pasal Roslyn ni  adalah dia selalu cover line untuk kitorang setiap kali ada spotcheck handset. Siap remind kitorang awal-awal mintak kitorang sorokkan supaya tak kena rampas. cayalah babe. Kitorang tak rasuah dia tau. dia yang rela. bhahahahaaha.

Shasha- Dan, yang paling aku tak sangka aku boleh berjumpa semula dengan Shasharina Mohammad. Aku tak tahulah budak-budak sekolah rendah Mambau ingat lagi ke tak kat dia ni. Tapi, aku siryes ingat. Dia ni dulu pengawas masa darjah 3. Kawan-kawan selalu panggil dia Kak Shasha sebab keadaan fizikal yang tinggi ditambah pula dia merupakan  prefect suatu ketika dahulu. Nak tahu kenapa aku ingat dia ni, sebab nama adik-beradik perempuan dia sume capital S. Kakaknya, Suriati. (pun dulu pengawas masa sekolah rendah) Adiknya, Shashanamira. Sorry, sha. Tu je yang aku ingat. hehe. Tapi betullah. Aku siryes tek expect boleh jumpa kau balik. hihi. Tapi  tak lama la kita belajar sama-sama sebab Shasha  amik keputusan untuk sambung diploma apatah (lebih kurang macam architecture) gak la kat UiTM, Perak selepas tu. Dah selamat dah menamatkan pengajiannya. Sedang bekerja rasanya sekarang. Puas la aku carik gambo si shasha ni tapi tak banyak. Yang ada pun, dua-dua tu cenonet je saiznya. Bila enlarge, gambar jadi pecah-pecah. Nak amik kat FB, tak sampai hati. =) tuan punya badan lama dah tak online. nak mintak izin pun payoh. hek.

Teha- Dia ni kalau nak sempoi panggil Teha, kalau nak lembut-lembut muslimah, ce sebut Fa-ti-hah. hehe. Ha, ni lagi sorang. Bila tah nak kahwin! Dah siap terbang ke Korea bagai.haha. Habis belajar, kerja, dah jangan tunggu lagi.. (ceh, aku lak memandai kan. pap kang.) Fatihah ni budak UiTM study course BM sebagai bahasa pertama. Aku tak leh bla bila teringat perangai dia yang suka na skype dalam kelas masa cikgu takde. Nak lepas rindu dendam kat orang Korea lah katakan. Fatihah, awak ni kan dah macam Farah Lee dengan Ally Iskandar versi terbalik. hehe. ( Kalau sebut Fatihah, kena guna kata ganti nama diri awak, kalau sebut teha, hah tak payah. kau aku je cukup.) haha.


Teha, aku tahu muka ko tetap comel tanpa perlu mengembungkan pipi seperti aku.


Gini lah gaya budak sekolah naik bas. Masa ni nak ke UPSI. Siap dengan bekal nasi kau.. haha
Budak sekolah sangat kan.


Mentang-mentang curik-curik bawak henset, bergambar sakan ko kan.


This is Fauzianna Lim atau kitorang panggil dia fafau saje. Dia ni berdarah mix. Chinese + Siammese. Tu yang comel sesangat tu. piweeet.. nak nombor telefon. hekhe.. Kini, dia meneruskan pengajian di UNISZA. Course English. (kalau tak silap i lah ye fau) hehe. Dengan dia ni, kitorang memang bahasakan diri I and U. Tah tahulah kenapa. dah lidah ni tergeliat nak nyebut aku kau agaknya. Lagipun, I and U tu kan sweet. se sweet orangnya. wah, mengampu je keje kau dira!



Ini pula Asiah. Semanis orangnya, secantik maksud namanya :)
Nama FB dia Iman Tasnim. Sweet je kan. (terfikir nak letak nama ni kat anak) Nah kau! tetiba. Hah, yang tak kenal tu mula la nak add dia tu, eh aku tak suruh korang add dia tau. Nasib lah kalau dia tak approve. muahhahahaha.. Marah boyfriend dia kang, padan muka ko. kihkihkih. Dia ni on the way menjadi wanita bekerjaya. In Shaa ALLAH, berjaya hendaknya. Ameen..





Seronok meniaga masa ni. Yele.. budak sekolah lah katakan. Pegang duit banyak-banyak tu rasa jakun gile tau tak. hahahaha.. Masa ni Hari Koperasi sekolah.






Dan ini...jengjengjeng. Yang ni bukan jakun lagi, tapi batak tahu tak. kehkehkeh. Farid Kamil datang shooting kat sekolah. Ko hengat sesenang tu je aku nak lupa walaupun dia telah memilih Diana Danielle sebagai permaisuri hidupnya ?? over tak dialog lakonan aku.huuhuahua.


Ni ha, aku dah jumpa gambar shasha. hehe. Masih ada dalam simpanan. tapi kat folder lain.


Ketika majlis penyampaian hadiah pelajar cemerlang di KGV. Malu den nak kobar an sobonar ey sobab apo den dapek anugerah untuk Bahaso Melayu jo. Jadik la an. Daripada UPSR, PMR, SPM, dan STPM aku dapat A untuk BM, akhirnya time STPM baru merasa diri dianugerahkan awards. awards lah sangat, hengat kau retis ke.. duishh! Krishan ni kau jangan cakap lah, best student STPM ni. Result dia sikit lagi nak cecah 4 flat. Sekarang meneruskan pengajian dalam bidang undang-undang di UKM. Cayalah Krishan, i tahu yang one day u akan jadi lawyer like your father right?? :)



Thanusha, Niro (tepi sekali dari kiri), dan Iskandar pulak aku tak tahu sekarang diorang buat apa. Means aku tak tahulah sama ada diorang sambung study ke atau masing-masing dah kerja ke sebab memang lost contact terus. Dulu ada la aku nampak si thanusha ni online, tapi tak terfikir pulak nak tanya. hehe. Shamini sekarang sama universiti dengan aku. Satu fakulti lagi, ambik course Bahasa Melayu kau, kalah aku tau. hehe. Mana tahu nanti boleh jadi macam Cikgu Rahman. hehe. Sama jugak dengan si Danamn. (eh, fitrina, ko ingat tak si danamn? Yang ko selalu kacau sebut nama dia dalam kelas sejarah tu. Hari tu dia tanya aku pasal ko) 

Ha, itulah serba sikit kenangan dan perkembangan teman-teman seperjuangan yang aku tahu. Tak sangka masing-masing dah sampai ke menara gading. Dulu, dalam kelas suka nau memain, citer-citer pastu gelak-gelak sampai pecah perut. Makan berjemaah, tidur berjemaah. haha. ( itu diorang okay, aku tak) Eh, korang! Sila ingat balik macam mana tupai masuk kelas kita masa pnp MUET. Bukan main menjerit-jerit, naik atas kerusi, naik atas meja. Nasib baik teacher tak naik sekali atas meja. huhu. Ku sangkakan ular atau tikus, rupanya tupai. hee~ terus melekat, mama tupai. mama apa, mama tupai, mama apa, mama tupai. heheheheeh.








Tu nampak tak Cikgu Rahman yang hensem tu. :) Dulu, masa sampai sini selalu dengar orang kata yang kita dah selangkah ke menara gading, nah sekarang dah dua-dua langkah kau. Dah tak terlangkah-langkah dah bila assignment datang bertimbun. kehkehkeh. Takpe, jalan perlahan-lahan, kalau penat, rehat. tapi jangan berhenti atau patah balik. Sebab jalan dah terbentang depan mata, kita bukan sesat. Ingat tu. =)

Nampak tak, hanya dengan membaca rangkap-rangkap seloka tu je, memori lama datang silih berganti. Sampai aku dah tak larat nak menaip dah. Buat kawan-kawan aku (especially yang tertera namanya di atas) aku doakan korang berjaya hendaknya. Tak nak buat reunion ke, mak cik mak cik oi.


Sekian saje dari,                           



nampak na nipuu nye. Aku grad nanti jubah warna maroon lah. bhahaha..












Tuesday, January 22, 2013

Chocolate cup cake

Assalamualaikum =)

Hai.. korang. Aku sure ramai antara korang di luar sana sudah terbiasa makan cup cake. Malah dah selalu menyantapnya lagi-lagi kalau perisa coklat kan. Perggghh.. terliur jugak wey.. walau sekadar melihat gambar di FB tanpa mampu merasainya. Ya, dah ramai sangat orang kat luar sana menjalankan online bisness dengan menjual cup cakes, cake, etc. Yelah, nak cari rezeki lebih kan, kos sara hidup sekarang makin lama makin meningkat. Takkan ekonomi nak duduk kat takuk tu je. Maka, bisness cup cake menjadi pilihan.  Dah lumrah rakyat Malaysia ni kan pencinta makanan, maka bisness yang paling mudah untuk meraih ramai pelanggan adalah bisness makanan apatah lagi kalau ianya sedap. Oleh yang demikian, tidak peliklah kalau  negara kita yang tercinta ni kaya dengan makanan. Ko sebut je nak makan apa, chinese food, korean food, japanese food, western food. Just mention it. Asalkan ianya HALAL.

Okay, sambung pasal cup cake tadi. Dah namanya pun cup cake, haruslah dipersembahkan dalam bentuk cup. Ini menjadikan ia satu dessert yang sangat comel, sedap (i love chocolate flavor), dan mudah dibawa ke mana-mana. Bila lapar, ngap terus dalam mulut kan. Syahdu gile rasanya. Tambah pulak, ada sudu comel dibekalkan. Tak yah kelam kabut cari sudu nak makan terutamanya kalau dah lambat nak pergi kelas. Maka, cup cake inilah penyelamat anda sebagai breakfast.




Ini betul-betu perisa coklat asli, sebab tu pembuat cup cake ini tidak meletakkan sebarang hiasan berupa cream berputar-putar atau sebagainya kerana beliau tidak mahu 'mencemarkan' (hehe) rasa chocolate yang begitu appetizing itu. :) Hah, apa lagi.. order lah.



Nampak tak gambar-gambar di atas ? Yes, i know and really really know yang aku tak boleh nak gambarkan rasa sebenar all the chocolate cuppies hanya dengan mempromosikannya bersama ayat-ayat manis di sini. Well, taste orang lain-lain kan, But.. i berani jamin yang korang takkan rugi  makan kek ni, nak tahu kenapa? Sebab, pembuat cup cake ini menggunakan Van Houten chocolate sebagai bahan utama.



Jadi, aku jaminlah keenakan rasanya cup cake ini. ( Eh, aku takkan jual kalau tak sedap tau! ) Jadi, untuk tidak memastikan bahawa aku 'menggebang' kat sini, sesiapa yang berminat boleh la order. Macam mana nak order, tu fb aku kan ada kat tepi tu, tak reti-reti nak pm. okay, sekian..

Rasa dulu, baru tahu
( Nah! tu dia siap ber-trademark kauu.. haha)

Lupa nak mention, satu cup cake tu dijual dengan harga RM 1.50 SAHAJA. Berbaloi tahu, dah lah pakai van houten pulak tu.. ko hengat murah ke ..haha.










p/s : Aku kan.. benda yang aku paling tak goma nak buek iolah menjadi promoter. hehe. Sebab aku paling tak suka promoter-promoter kat shopping complex yang suka sangat mempengaruhi aku untuk membeli barang-barang diorang. But now, i merelakannya sebab aku rasa rugile kalau tak nak share dengan korang benda yang sedap. Lagipun, kite tolong orang nak mulakan bisness. apa salahnya kan. Lepas ni, sesiapa yang nak mintak saya promotekan barang boleh le bagi tau. heheeh..

Friday, January 18, 2013

semester break! Jom membaca


Assalamualaikum =)

Seperti biasa cuti semester menjelma lagi, aku mestilah mengambil kesempatan ini untuk update entri baru. Walaupun blog aku ni, berapa kerat je manusia yang baca entrinya, tapi aku tetap nak tulis jugak. Kalau korang nak tahu, sebenarnya ada beberapa buah entri aku yang aku dah tulis, tapi aku peram buat perkasam hehehehee.. sebab rasa malu lah pulak kalau si tu si ni baca. kehkehkeh. Lagi-lagi si rumate. (Apa kena-mengena???) Nanti tak pasal-pasal jadi 'bahan' bila naik sem. hihihi Bukan i tak tahu korang. wee~~ So, apa yang aku buat ialah save it as a draft. Tapi macam tak jadi diri sendiri la pulak bila difikir-fikirkan, habis, nak buat mcam mana, biar jelah. Hal aku, suka hati aku lah nak simpan ke, nak bagi tahu ke.. wahahaha..

ok, lets back to the main topic. Semester break! yeahh.. inilah masanya aku merehat-rehatkan kepala otak sambil melayan drama bersiri melayu di tv. Untuk pengetahuan semua, sejak aku mula berikrar dalam diri untuk belajar rajin-rajin, aku adalah manusia yang jarang sekali menonton rancangan di tv, mahupun movie yang di download ataupun yang ditayang di pawagam. Kalau aku tengok pun, tunggu cerita tu dah lama keluar, then barulah aku tengok. Ya, memang agak ketinggalan sikit. Tapi takpelah kan, setakat movie je pun. Entah kenapa aku rasa macam bosan gile semua benda tu. Macam takde benda pun yang aku akan dapat melainkan hanya hiburan semata-mata yang tidak membawa ke mana-mana. Maka, sejak aku berfikiran begitu, aku  telah menjadi seseorang yang selektif dalam menonton cerita-cerita di tv. Contohnya, kalau drama berepisod aku hanya akan tonton drama yang betul-betul aku teringin nak tonton seperti Adam dan Hawa gituuu.. haha. Itu pun, aku baru je habis tengok lagi sampai ending, kemudian, mood dah beralih kepada drama setia hujung nyawa lah pulak.

So, tv tv tv lama-lama pengsannn.. Entahlah, cerita melayu ke, cerita korea ke.. kalau asyik diulang-ulang muak jugak. Habis-habis seronok pun sebab tengok hero hensem, lepas tu, jumpa hero lain yang lebih hensem and lebih sweet mueeiitt jalan ceritanya, terus diri beralih arah pada cerita lain. Gitu lah gamaknya sampai aku rasa 'muntah' ;p

Aku pun dah tak tahu apa nak buat. Tiba-tiba aku terpandang buku-buku yang bersusun kat meja dalam bilik. Hati terdetik 'bakponyo lah beli kalau mengelat nak habis baco' hihihi. Boleh pulak hati terdetik dengan loghat kelantan kan. haha. Sesekali merapu is fine. =)

Maka, aku pun mulakan pembacaan terhadap buku yang dulunya dibeli menggunakan voucher kerajaan. hehee.. tengok, betapa takde masanya aku sebelum ni, hihihi.. Bukan apa, aku tak sukalah baca lelaju semata-mata nak habis cepat or main skip- skip muka surat. Tak suka-tak suka. Yang penting pemahaman kita pada mesej yang cuba disampaikan melalui buku tersebut. Barulah dikategorikan pembaca kelas A. huahuahua. (kelas A lah sangat..) Dan sekarang, bukan novel yang aku duk habiskan tapi lebih kepada buku motivasi gituuu.. Something yang boleh bagi kita semangat yang luar biasa yang orang lain tak tahu melainkan kalau orang tu baca sendiri. Setidak-tidaknya takdelah aku terlalu buang masa mengadap tv atau online kosong je kan.

Sebaik-baik teman dan pendamping ialah buku yang bermanfaat. Ingat tu adik-adik, kawan-kawan, novel tu boleh baca, tapi pastikan ia bukan picisan. Akak kau ni dah berpuluh novel dia khatam, yang dah jadi drama kat tv pun ada, tapi semua tu biasa-biasa je. Langsung tak boleh jadi bahan motivasi. Nak baca boleh, tapi seimbangkan dengan bahan bacaan lain. (Tengok, aku dah pandai beri nasihat sekarang. Dah rajin baca buku le tuu.. hehe)


Okay, mari kita teruskan dengan nasihat seterusnya. =) Budaya membaca ni elok kita semaikan dalam diri sebab itu adalah kunci ilmu pengtahuan. Memang diakui agak susah untuk kita mula membaca terutamanya apabila kita tiada minat langsung. Tambahan pula, ada sesetengah individu berpendapat bahawa kalau sesuatu tu kita tak minat, kita payah nak laksanakan. Ya, memang tidak dinafikan itu benar. Tapi.. pada pendapat aku tidak semua benda yang kita nak lakukan, kita perlu dahulukan dengan minat kita. Kadang-kala, kita terpaksa melakukan sesuatu atas dasar tanggungjawab, lama-kelamaan perbuatan kita tu akan memupuk minat dengan sendirinya.


Macam aku dulu, aku mana suka baca buku tebal-tebal. Masa sekolah rendah dulu, kalau pergi library seboleh-bolehnya aku akan cari buku cerita yang nipis-nipis lepas tu tulisan dia besar-besar supaya boleh habis baca dengan cepat. Macam buku cerita Burung Gagak dengan kendi, Si Pengembala dengan Keldai. hehehe.. Pendek kata, dulu aku malas membaca. Ko tengok la buku jenis apa pulak yang menjadi pilihan kan, haha. Tahap malas dan tak minat aku tu telah menyebabkan aku ketandusan idea untuk buat karangan BM. Siryes.. tandus, kering, dan kontang.

Minat membaca mula timbul bila aku mula membaca novel. Nak tahu novel apa? Ombak Rindu. hahahaha.. Itulah novel pertama aku baca dalam hidup.  ( itu pun pinjam je, bukan beli ) Sejak dari tu, minat membaca semakin bercambah. Dari satu novel ke satu novel aku beralih. Ha.. kemudian, barulah aku mendapat 'rentak' untuk menulis karangan. Walaupun taklah sehebat manuskrip skrip novel itu, tapi bolehlah. Kira mudahlah nak menyusun ayat. Dapat la jugak A dalam peksa. hehe.



Tapi adik-adikku sayang yang masih bersekolah, (tetiba tujukan kat budak-budak sekolah pulak. Alah.. sekadar peringatan) bukanlah maksud akak ni nak menggalakkan korang membaca novel semata-mata. Maksudnya, korang kena pandai-pandai pupuk minat membaca tu. Ada orang minat membacanya muncul bila baca novel, ada orang tak suka baca novel. Dia suka bahan bacaan jenis lain macam magazine berunsurkan sains ke.. Ikut masing-masinglah. Asalkan kita membaca dan faham apa yang dibaca.

Selagi kita bergelar pelajar, kita takkan dapat lari daripada buku. Lebih baik kita jadikan buku sebagai kawan. Caranya, kita mesti faham apa yang kita baca. (Sekali lagi, kena fahamkan. Tak kisahlah berapa kali pun kita baca, yang penting kena faham) Apa isi yang cuba disampaikan. Dulu, akulah peminat nombor satu novel-novel picisan. (Yang duk berebut-rebut siar kat tv tu) Makin lama tah apa-apa tah aku rasa. Jalan cerita sama je.. tak pun lebih kurang je. Bosanlah senang cakap. Kalau baca pun, sekadar nak santai-santai. Tu pun, kalau tak habis baca, aku dah tak heran.


Dengar tu, apa abang tu cakap.. ;-)

Kesimpulannya, jadikanlah buku yang bermanfaat sebagai teman setia anda. Di negara-negara maju, rakyatnya memang rajin membaca dan tabiat itu telah dipupuk sejak kecil lagi. So, walaupun negara kita ni negara yang sedang membangun, apa salahnya kita jadikan yang baik itu sebagai contoh. :)


Ikut (heehe) macam akak tu, sampai kat kafe dia belajar. Pung pang pung pang.. kat situ. dengan tokey kedai jerit-jerit bagi tahu order dah siap segala. nasib baik tak pekak telinga dia. hahaha (dan dan tu lah nak amik diri sendiri sebagai teladan, kau tak tengok lagi kalau time aku malas camane. ) ha.. :D

**Setiap insan ada kelemahan masing-masing, Namun, kelebihan yang ada usah disia-siakan **
YER dok..



p/s : kecik-kecik dulu malas, nasib baik dah besar ubah sikit ( sikit jelah) ;) perangai. Kalau tak buat malu kat adik-adik.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...