Friday, February 15, 2013

Azam

Assalamualaikum

Sebelum semester baru membuka tirai 3 hari lagi, harus untuk aku menulis satu entri baru. Atas sebab apa aku berbuat demikian ? Kerana apabila semester baru mula, mungkin aku tiada masa sangat untuk menulis blog. Ya, memang tiada. Kalau ada pun mesti ketika itu idea datang tiba-tiba, dan aku telah mencuri masa belajar aku, masa senggang aku di sana. Aku memang jarang update blog apabila di kolej melainkan kalau aku pulang ke rumah. Kebiasaannya, apabila tiba sahaja cuti weekend, aku akan call mak untuk beritahu yang aku nak balik. hihi. Untunglah dekat. Serdang to Seremban. Seremban and reach to Mambau. wee! 

Semester lepas merupakan semester yang paling kerap aku pulang ke rumah. Kenduri itulah, kenduri inilah. Makan-makan di situlah, di sinilah. Kebetulan pula ketika itu pengangan Adam dan Hawa tersangatlah hebat dalam kalangan pembaca-pembaca novelis terkenal Aisya Sofea itu, maka aku akan curi masa untuk balik ke Mambau untuk download episode by episode supaya mudah untuk ditonton apabila pulang ke kolej. Dekat UPM tidak dapat berbuat sedemikian kerana wifi UPM (uspot) telah mem block link berkenaan. Bila balik kolej, roomate pun mula mengendeng-ngendeng mintak transfer new episode kat thumbdrive. Begitu juga kengkawan. Sampai begitu sekali media massa mempengaruhi sikap individu ye. Sehingga aku pernah tergolong dalam ketegori heavy viewer based on cultivation theory kerana menonton drama lebih dari 4 jam sehari. sanggup pulang ke rumah semata-mata tak sabar nak tengok next episode. And now, dah habis dah pun. Aku rasa ek eleh.. apa-apa jelah Adam Hawa tu. cito jo pun. haha.

Untuk itu, sem baru yang bakal muncul ni, aku malas dah nak layan drama episode by episode ni. Kira macam one of my azam jugaklah. Mula-mula macam eh, boleh ke aku ni? Kang cakap je lebih. apa pon tak boleh kan. So far, boleh In Shaa ALLAH. Niat tu dah baik, kena tambah dengan usaha je. Sebabnya, memang pun download cerita-cerita tu membuang masa aku kalau dikenangkan balik. Yelah, aku ni jenis individu yang kena double efforts lebih sikit dari orang lain baru boleh jadi pandai. Sekarang ni pun aku rasa biasa je. Lainlah kalau 4 flat. Kang ada pulak yang kata aku tak bersyukur, eh taktak. Alhamdulillah, atas usaha jugak. tapi taklah sehabis baik sangat. Macam sem lepas, memang aku dah terasa susah gila course ni. I mean dah kena bagi komitmen lebih. Memang rasa tak larat sangat tapi gagahkan jugak. Yela, orang kurang pandai memang macam ni. Kalau tak paksa, memang tak jalan la.

Roomates i pandai-pandai. Aku tahu diorang punya course lebih susah daripada aku punya. So, cara diorang belajar pun lain. Nampak lebih teratur. Bukan macam aku, kelam kabut semacam. =). Even pointer diorang biasa-biasa, tapi aku kategorikan itu satu pencapaian yang hebat. Yelah, dengan quiz plus test two sume. Aku tahulah sebab hari hari aku tengok depa belajar lagu mana. Macam course aku lebih banyak pada assignment, kurang pada test. Sebab tu kalau ada test pun, last minute baru den baco. Lagi dua tiga hari nak exam ke.. macam tulah. Dan, aku suka study group. Dari sekolah lagi cikgu-cikgu galakkan pelajar buat group study sendiri. Tapi, aku tak pernah ada group untuk study. Kalau ada pun, group untuk golak-golak, cito tu cito ni.. memang dulu aku rasa study group ni tak boleh pakai lah untuk aku.


Tulang belakang perjuangan saya :) saya pulak,,, haha, putihnya muka. Janganlah percaya. editing guna photoshop semata-mata. kahkah.

Segalanya berubah (segalanya berubah kau.haha)  bila aku berada di universiti. Dulu, sebelum masuk U, mak pesan, kat universiti tak boleh belajar sorang-sorang. Itulah dia nasihat seorang ibu. Walaupun tidak berpeluang belajar sampai masuk universiti tetapi nasihat beliau sangatlah berguna. Dan aku sendiri rasa kebaikan nasihat itu. Nantilah aku membedah pasal study group okay. Tiba-tiba rasa nak menyanyi-nyanyi sambil dengar lagu kat youtube. haha. Salam.






Thursday, February 7, 2013

Lyrics- Maher Zain : I Love You So


I pray to God
My heart, soul, and body
Every single day of my life
With every breath I solemnly promise
To try to live my life for you


O Allah, You did revive my soul
And shone Your light into my heart
So pleasing You is now my only goal
Oh I love You so
I love You so (I love You so)



[Chorus:]
Now I know how it’s like
To have a precious love in my life
Now I know how it feels
To finally be at peace inside
I wish that everybody knew
How amazing it feels to love You
I wish that everyone could see
How Your love has set me free
Set me free and made me strong



O Allah, I’m forever grateful to You
Whatever I say could never be enough
You gave me strength to overcome my uncertainties
And stand firm against all the odds



You are the one who did revive my soul
You shone Your light into my heart
So pleasing You is now my only goal
Oh I love You so
I love You so (I love You so)



[Chorus]



My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You [x2]
And I swear that I will never put anyone or anything before You
My love, my life, my days, my nights, my wealth, my prayers – all for You



[Chorus]

Source : copy and paste from google




Wednesday, February 6, 2013

Majlis perkahwinan

Assalamualaikum

Majlis perkahwinan. Dah tentulah nak bercerita pasal orang kahwin. Siapa yang kahwin? aku? Ohho.. masih belum layak. My kakak sepupulah yang berkahwin. Tanggal 29 Disember 2012 tahun lepas, tamatlah kehidupan Along Munie sebagai orang bujang kerana dia sudah bersuami. hihihi. Mereka selamat diijab qobul kan oleh imam di Masjid Sultan Mizan, Presint 3, Putrajaya. Dengan sekali lafaz sahaja. Alhamdulillah.




Mengenakan busana bertemakan silver ala grey, tudung tu elok terletak atas kepala kan. ;p

Psstt.. tudung tu actually i punya tau. Pengantin mintak pinjam sebab matching dengan bajunya, katanya lah. So, aku pun lek-lek jelah. Apa ada hal setakat bagi pinjam tudung je kan. Aku pon terus tanggalkan and bagi kat along. Disebabkan dah takde tudung instant nak pakai, aku telah menerjah masuk ke bilik Mak Lang dan mencapai tudung awning beliau yang berwarna kuning itu. Biasalah, mak-mak kan memang banyak koleksi tudung instant tu. Malas nak menggosoklah katakan. Amboi, mengata. padahal aku pon dua kali lima sepuluh wey.. haha.


A day before solemnization. Lanyak pelamin. yeay! I like this photo. Matching pulak baju we all. Both of us are sweet in black. hehe. Padahal main belasah je apa yang ada dalam almari masa tu. Tu tengok tudung aku tu. sama kan. Along Munie, kite takde apa hadiah nak bagi, tu kira hadiah sementara lah kan. kuikui.


Muka ni jelah yang macam orang tak pernah tengok pelamin. Nak melanyak dan berposing ala pengantin. Seriously, i love the blue and purple combination. :) Memang jarang orang pilih coz kalau mention about flowers je, warna yang akan terlintas is merah, putih, pink. Tapi kali ni, purple and blue. its sooo nice. Ditambah pula the main theme of the pelamin is putih. Bunga-bunga tu nampak menyerlah.   Lagipun, my along munie is brutal you know, tak main ar pink pink derr..hehehe.



Tengok, nak jugak tunjuk pose lagak brutal dia walaupun dah diayu-ayukan oleh mak andam. haishh.. haha. Pengantin perempuan tiba agak lewat sedikit kerana mak andamnya datang lambat untuk sesi make up. Ko bayangkanlah, pukul 10 pagi nak nikah, pukul 9 pon masih on the way. Janji Melayu. Nasib baik make up tu cantik. Kalau tak, mesti rasa tak berbaloi.

Oleh sebab tak nak bagi keluarga pihak pengantin lelaki menunggu, aku, mak aku, pak lang, mak lang and a few sedara with another car bertolak dahulu ke masjid. That was my first time been there. (Masjid Besi itu) Setibanya di sana, i was just.. Subhanallah. Cantiknya masjid ni. Siap ada escalator.  Sangat luas sampaikan masa nak balik aku tak ingat kat tangga sebelah mana aku letak kasut.


I am not her pengapit. tapi, sesuke hati menyelit. huhu. Along dan Along hehe. Cuma, status je berbeza 


from the left is Sabrina, me (AdiraTawfik), Eija, Wanie, and Arina. Thank you to pengantin perempuan kerana sponsor kain untuk kitorang sedondon during her ijab dan qobul. We all lagi menyerlah dari pengantin. Itulah, sapa suruh pilih warna ' mencemar duli'. hihi. By the way, thanks again Along. 


Diarahkan ketawa oleh photographer. Mula-mula macam terpaksa, lama-lama terkekeh-kekeh golak sampai cam tu ha goman memasing. haha.


My cousin cerita kat i " tadi masa kitorang kat luar, (otw nak masuk masjid) ada yang tegur. ( yang baju-baju kuning tu except me lah. Sebab i kan datang awal.) orang tu tegur, " Yang pakai baju-baju kuning ni, artis ke yang kawen? " hahaha.. Macam manalah tak kata macam tu, ko tengoklah cousins aku tu, handbag dah macam mak datin kau. Pulak tu, siap bercermin mata hitam pulekk kat luar masjid tu. hehe. Nasib baik takde paparazzi yang ikut. bhahaha.


Date : 2/2/2013 - Taman Kelab Tuanku Mambau

Dan ini juga my second along yang kawen. Kalau tadi Along Munie, yang ini ialah Along Cikin. Anak buah abah. Along Cikin bersama suaminya selamat diijab qobul kan di kediaman keluarga pengantin perempuan dengan dua ke tiga kali lafaz. ( i' m not sure. tak ingat.) Sobab ey, abah pengantin perempuan nervous nak nikahkan anak. hehe. Pertama kali menerima menantulah katakan. Memang lawak time tu. hihi. Apa-apa pun, majlis berjalan dengan lancar hingga selesai semuanya. Alhamdulillah. Suka sangat dengan tudung pengantin tu. cantek kan. =) 



My cousin ( Dania Amira).masa kekecik kitorang sekolah sama, kelas sama, ngaji sama, kafa sama. hehe. Selepas dia dan family pindah, dah lama tak jumpa. Kalau jumpa pon kejap-kejap je. Waktu kenduri kahwinlah, kenduri tu lah, kenduri ni lah, dan juga waktu raya. So, bila jumpa sekarang both of us dah remaja gitu, dah makin cun dia kan. Siap capture gambar sama-sama bagai. hehe. Dulu, kekecik gaduh. tak nak kawan kau, tak nak kawan aku. haha. it was a funny moment. budak-budak sangat masa tu. huhuhu. Now, she is continuing her study in engneering courses at UTHM. Congrates, Kak Yang =)


Cik Peplum Baby Blue and grey ;')


tukang jaga duit, tukang jaga present pengantin dan penyusun souvenirs serta selaku setiausaha-setiausaha pak mohsin. kehkehkeh.

okay, thats all. Along-along sekalian tahniah ler. Selamat menempuh alam rumah tangga. Semoga bahagia sampai syurga. Ameen..

*along yang ni, dia kawen dengan buku je.. LoL. opsss!

p/s : floating advertisement kat blog ni menyemakkan. asyik kena tekan pangkah je. macam ne nak remove tah.  dah la tak diundang masuk ke blog langsung. huh!



















Friday, February 1, 2013

Semangat juang hindari virus M

Assalamualaikum

Petang-petang macam ni di rumah, sangatlah membosankan. Apa lagi aku nak buat? Inilah rutin manusia yang sedang menikmati cuti semester. Pernah suatu ketika aku chat dengan roomate. Dia bertanya, " Kak Ira, cuti macam mana? ". Jawabku, " Macam ni lah ada masa best, ada masa bosan, ada masa rajin, dan ada masa malas." Sekarang mood malas aku semakin menjadi-jadi. Tidur lewat tu so far sekarang ni dah takde la sampai pukul 2 atau 3 pagi, pukul 12 je aku dah mula tak larat dah sekarang. Bagi aku, pukul 12 tu kira awal lah tu aku tidur. Ditambah pulak waktu cuti macam ni. Okay tidur awal dah tak jadi masalah. Masalah aku sekarang ialah mata aku ni berat semacam nak bangun pagi. Tah apa kena tah. Kalau dulu, okay je. 

Aku perasan sejak akhir-akhir ni, aku dah 2 ke tiga hari Solat Subuh di akhir waktu. Dekat-dekat nak pukul 7 macam tu. Tu pun tiba-tiba tersedar sendiri. Nasib baik sempat lagi. Waktu Syuruk kat sini sekarang dalam 7.15 ke 7.20 macam tu. Lepas Solat Subuh, mata ni pulak dah tak boleh dah nak berjaga  menghadap laptop ke, baca buku apa yang patut ke macam sebelum ni, terus nak lelap semula. Mana la rezeki nak murah. Exercise kaki pun dah lama aku tak buat. Aishh,, apa nak jadi ni..

Aku terfikir jugak, apa lah yaang tak kena dengan diri aku ni, mungkin ada kureng kat mana-mana. Nak kata tak baca doa sebelum tidur, siap dah. (Al-Fatihah, Ayat Kursi, 3 Qul, doa tidur, selawat 3 kali) , tepuk bantal, set alarm sume, tapi masih berat lagi. Aku rasa ini mesti disebabkan kesungguhan dalam diri aku dah berkurang. Tu yang jadi pemalas semacam tu. Dah la iman pun tak sekuat mana, syaiton ni rojimm bersepah je kat sekeliling. tu yang menjadi-jadi tu.

Tak boleh jadi ni, kena 'fight' ni, rasa malas ni kalau kita ikutkan, memang tak boleh jadi apa la wey. Kena kuatkan semangat ni, lebih kurang dua minggu je lagi aku akan balik semula ke kampus. Ko gila, aku dah set azam baru aku tau, takkan ku biarkan virus M ini merosakkan segala-galanya. Tidak sama sekali.

" Hindarilah olehmu sifat malas dan mudah bosan, kerana kedua-duanya merupakan sumber daripada kejahatan. Sebab apabila kamu malas, maka kamu tidak akan tabah  dalam menegakkan kebenaran."- IMAM MUHAMMAD AL-BAQIR



Okay, ni je yang sempat. dah masuk waktu Asar. =) 

p/s: tolonglah jangan ikut sisi malasku.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...